Germanii au derulat cea mai mare operaţiune din lume de instalare a unui transformator HVDC uriaş la un parc eolian maritim

21 Septembrie 2024, 19:32
Redacţia PiataAuto.md
Aproape toate parcurile eoliene maritime noi construite sunt conectate la linii de transmisie HVDC cu curent continuu de înaltă tensiune, fapt care garantează pierderi mult mai mici de transmisie, iar noi am explicat într-un articol detaliat cu cifre de ce se întâmplă asta. De obicei, există unul sau mai multe transformatoare la locul amplasării parcului eolian, în mare, apoi încă unul la celălalt capăt al firului, peste zeci sau sute de kilometri, pe uscat, ultimul având şi rolul de a converti curentul din continuu în alternativ, pentru a-l face conform liniilor terestre. Germanii anunţă acum că au derulat cea mai mare operaţiune din lume de instalare a unui transformator HVDC la un parc eolian maritim.
Unitatea a fost instalată la parcul eolian Sofia din apele Marii Britanii, construit şi deţinut de compania germană RWE. Parcul eolian are o putere instalată uriaşă, de 1,4 GW, deci era nevoie de un transformator cu capacităţi speciale, special proiectat şi ajustat unor asemenea parametri. Or, asta înseamnă că atunci când parcul ar produce la 100% capacitate, puterea generată ar fi de 1,5 ori mai mare decât consumă o întreagă ţară ca Republica Moldova la orele sale de consum maxim!
Rolul acestui transformator e să capteze curentul cumulat de la toate turbinele eoliene din jur, care e generat sub formă de curent alternativ, şi să-l transforme în curent continuu pentru a-l putea transporta mai departe cu pierderi minime, pe o distanţă de 220 km în acest caz, spre ţărm, unde curentul va fi din nou transformat în alternativ.
Foto: Un cablu de transmitere cu curent continuu cu mai multe comunicaţii integrate

Cei de la RWE spun că transformatorul şi structura pe care se ţine el au fost construite timp de doi ani şi jumătate, necesitând peste 13 milioane de ore de muncă. Iar acum se poate spune că e cea mai mare platformă maritimă de convertire cu transformator din lume.
Transformatorul a fost construit de GE Vernova, una din puţinele companii din lume, alături de Siemens Energy şi Hitachi Energy, care produs asemenea transformatoare sofisticate şi puternice pentru curent continuu.
Foto: Aşa arată o staţie de transformare de curent continuu Hitachi Energy, în interior

Operaţiunea de instalare a fost făcută de o companie numită Heerema, folosind nava specializată Sleipnir. Platforma poate părea relativ mică din imagini, întrucât e greu de perceput şi mărimea navei şi a platformei în raport cu marea, dar, de fapt, platforma cu tot cu transformator are o înălţime echivalentă cu un bloc cu 11 etaje şi cântăreşte 13.000 tone! Şi transformatorul întreg a trebuit ridicat dintr-o singură mişcare şi amplasat pe platformă, astfel încât şi această procedură de instalare a lui acolo e cea mai mare din lume.
Operaţiunea a avut loc cu succes, însă, iar realizarea ei acum permite celor de la RWE să anunţe că planul lor de a avea parcul eolian operaţional în 2026 este respectat cu stricteţe. Parcul eolian se află la 195 km de ţărm, în regiunea Dogger Bank, dar cablurile de curent continuu intră mai adânc în interiorul Marii Britanii, pentru încă 25 km, până în Redcar, Teesside.
Parcul eolian va conţine 100 turbine eoliene Siemens Gamesa de 14 MW, având turbine de 222 metri diametru şi 252 metri înălţime.
0
204
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!