Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Cea mai mare turbină eoliană plutitoare cu două capete din lume a rezistat unui taifun cu vânturi de 234 km/h

22 Septembrie 2024 - 10:27
Redacţia PiataAuto.md
China a avut de înfruntat în prima parte a acestei luni un super taifun pe nume Yagi, care a făcut ravagii prin regiunile unde a ajuns în plină forţă, cu vânturi de până la 234 km/h, şi a fost calificat drept cel mai puternic din China din ultimii 75 de ani. Taifunul a ajuns şi în locul în care compania chineză Mingyang SE instalase două luni mai devreme prima turbină eoliană plutitoare din lume cu două capete, numită Ocean X. Chinezii raportează că turbina a rezistat cu brio unor vânturi care, cu doar câţiva ani în urmă, ar fi distrus şi turbinele eoliene cu fundaţie fixă, nemaivorbind de cele pe platforme plutitoare.
De fapt, taifunul Yagi a doborât mai multe turbine eoliene dintr-o regiune apropiată, ele fiind produse de o altă companie chinezească, Windey. Acolo majoritatea turbinelor au cedat din turnul de susţinere, care s-a rupt sub presiunea acestei furtuni record. Însă acele turbine sunt proiectate şi construite mai mulţi ani în urmă, înainte ca producătorii chinezi să înceapă a-şi califica produsele cu grade de rezistenţe la taifunuri.
Turbina eoliană despre care vorbim azi are două capete şi două elice, însumând 16,6 MW putere, deci mai mult decât au multe turbine eoliene maritime singulare mari. Totuşi, aici cele două rotoare nu dublează neapărat puterea, ci mai degrabă îşi împart sarcina, adăugând şi ceva în plus, iar astfel platforma plutitoare a turbinei devine mai stabilă, pentru că are sarcina distribuită mai echivalent.
Platforma are capacitata de a se roti la 360 grade, astfel încât în condiţii normale poate capta mai bine vântul, iar în condiţii de furtună poate lua o poziţie pentru rezistenţă mai mică la vânt. Elicele sunt oprite în asemenea condiţii şi blocate, iar poziţia palelor e modificată şi ea pentru rezistenţă minimă. Ancorele turbinei sunt tensionate şi mai mult pentru rezistenţă, iar astfel turbina e gata să întâmpine taifunurile.
Un video publicat de preşedintele Mingyang SE arată cum noua turbină a rezistat dârz în faţa celor mai intense vânturi, iar de curând, după o inspectare profundă, turbina a fost repornită să funcţioneze din nou. În mod normal, în viitor, repornirile pot ava loc automatizat, dar, acum, fiind vorba de un model încă nou, cei de la Mingyang SE şi-au dorit să inspecteze profund turbina pentru a se asigura că taifunul n-a lăsat urmări asupra ei.
Diametrul fiecărei elice e de 182 metri, comparabil cu multe turbine unitare. Întreaga construcţie are peste 400 metri lăţime.
Deşi are sisteme de ajustare a unghiului său, producţia anuală de electricitate pentru acest model e estimată la 54 GWh, ceea ce înseamnă un factor de capacitate mai mic, de doar 37,1%, simţitor mai redus faţă de alte turbine eoliene maritime unitare. Însă aici calitatea de a avea platformă plutitoare îi permite amplasarea în ape mult mai adânci, unde turbinele obişnuite ar necesita costuri prea mari de instalare sau ar fi chiar imposibil de instalat.
Vezi mai jos un video cu turbina în condiţii de taifun, dar şi cu substratul său tehnologic, care-i permite această rezistenţă.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter