Prima pagină  »  Ştiri  »  Volvo inventeaza o noua stiinta – sunetul emis de automobile!
7 OCTOMBRIE 2009, 11:43
1,195
0
Volvo inventeaza o noua stiinta – sunetul emis de automobile!
De Constantin Mihalachi
0
GALERIE FOTO (8 IMAGINI)
Cum trebuie sa sune un automobil Volvo, cum ar trebui sa sune un propulsor, sau cat de linistit trebuie sa fie un hybrid ce ruleaza in modul electric? Aceste intrebari si le-au pus expertii de sunet din noul laborator acustic al companiei Volvo care au in fata un singur scop – vehiculele Volvo trebuie sa dispuna de un sunet unic scandinav.

Noul laborator este amplasat chiar in inima complexului de productie al companiei Volvo Cars din locatia suedeza Torslanda. Acesta reprezinta o camera care este dotata pe pereti cu o serie de dispozitive ce absorb sunetul, si care in acelasi timp nu permit intrarea sunetelor din exterior pentru a oferi conditii optime de testare a sunetului emis de automobile.

Pe de alta parte, podeaua laboratorului acustic reprezinta o copie realista a suprafetelor pe care ruleaza vehiculele zi de zi pentru a obtine aceleasi efecte de sunet ca pe asfalt. Aici sunt testate atat vehiculele cu tractiune integrala, cat si cele cu tractiune pe fata care ruleaza cu viteze cuprinse intre 90 si 250 km/h.

In general, procesul de munca pentru obtinerea unui sunet cat mai bun este impartit in trei parti:
- Sunetul care irita – spre exemplu sunetul vantului, scartaieli si altele.
- Sunete ce informeaza – ca de exemplu sunetul motorului si “click-urile” emise la apasarea unor butoane.
- Sunetul ce impresioneaza – tonul propulsorului sau sunetul usilor la inchidere.

Pentru a intelege mai bine de ce este nevoie studierea sunetelor emise, si controlul acestora, reprezentantii Volvo aduc ca exemplu faptul ca incepand cu anul 2012 compania va produce vehicule hybrid, care vor putea rula atat in modul electric, cat si in cel diesel. Atunci cand automobilul este propulsat de electricitate, acesta emite mult mai putin sunet, iar acest fapt inseamna ca alte sunete iritante vor deveni si mai auzite.

Anume aceasta face ca studierea sunetului sa fie atat de importanta, mai ales ca automobilul trebuie sa fie auzit si de ceilalti participanti la trafic, spre exemplu de pietoni. Insa cum anume ar trebui exact sa sune un vehicul hybrid, expertii pana la acest moment nu stiu din motiv ca la nivel european nu s-a adoptat un act ce ar prevedea intensitatea acestuia. Un lucru este sigur, pentru a proteja pietonii, masinile hybrid nu vor ramane fara sunet, anume din aceasta cauza, expertii de sunet al laboratorului acustic Volvo Cars cerceteaza intensiv acest aspect.
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!