Prima pagină  »  Ştiri  »  Gama de modele Geely vine pe PiataAuto.md!
8 APRILIE 2010, 17:56
1,221
0
Gama de modele Geely vine pe PiataAuto.md!
De Ilie Toma
0
Iata ca dupa ce in februarie Va anuntam despre Opel, care devenise prezent cu intreaga sa gama de modele publicului PiataAuto.md, acum Geely isi face aparitia in fata Dvs. Prezenta in acest moment cu patru modele pe piata Republicii Moldova, Geely vine cu intentii bine conturate de cucerire a publicului autohton.

Geely – de unde si cand o fi aparut?

Cu totii stim, probabil, ca Geely este o marca ce provine din China si, in mod traditional, stereotipurile formate despre masinile din tara matasii si a lui Confucius ne deseneaza un zambet ironic. Nu vom afirma ca automobilele chineze sunt mai sfinte decat numele mari din industria auto, dar ne-a interesat sa facem si o mica investigatie in esenta a ceea ce este Geely pentru a cunoaste cu adevarat lucrurile.

Ei bine, Geely este o marca destul de tanara pe piata mondiala. Mercedes-Benz a aparut acum mai bine de 100 de ani, Audi a implinit anul trecut 100 de ani, Mini - acel minunat rebel englez - a implinit si el in 2009 tocmai 50 de ani. Lexus, si ea o marca foarte tanara, aparea undeva prin 1989, deci are putin peste 20 de ani. In 1989 Geely avea o alta preocupare: cea de a produce frigidere. Fiind fondata in 1986 de Li Shufu, un chinez muncitor si cu o minte stralucita (in engleza i-as spune “brilliant mind”, compania a inceput anume prin productia de frigidere. Prin 1989, Geely incepe sa produca si materiale decorative, iar din 1992 – componente pentru motocliclete. In 1994, Geely incepe sa asambleze motoclete, facandu-si astfel debutul in productia de vehicule.

In tara cu cea mai mare populatie de pe glob, in doar doi ani Geely reuseste sa produca peste 200 000 de motociclete si scootere. De aici pana la primul automobil nu a mai fost mult, astfel incat in 1998 iese pe portile fabricii si primul automobil Geely.

De la productia primul automobil si pana astazi, adica in ceva mai mult de 11 ani, Geely a reusit sa realizeze o ascensiune pe care altii nu au facut-o nici in 50 de ani. In 2003, spre exemplu, Geely incepe deja sa exporte masiv automobile pe piete importante, astazi fiind deja prezenta in multe regiuni ale globului. In Cuba, spre exemplu, acolo unde mai exista un embargo din partea SUA privind exportul de automobile, se pot vedea zeci de mii de Geely. Inclusiv masini de politie cubaneze, muscand aici din piata traditionala a celor de la Lada!

Presedintele de azi si fondatorul si Li Shufu isi doreste ca in scurt timp 2/3 din productia Geely sa fie destinata exportului. De fapt, astazi Geely este deja cel mai mare constructor privat de automobile din China, iar succesul lui Geely se datoreaza in mare marte firii deosebite a fondatorului sau.

Foarte mult timp producatorii chinezi nu aveau dezvoltate transmisii automate si foarte multi dintre ei nu au nici astazi o astfel de transmisie in portofoliu. Geely a inceput prin a cumpara in 2007 licenta de productia a cutiei de viteze automate in 6 rapoarte Antonov TX6, gestionata electronic. In martie 2009, Geely face un nou pas strategic de mare importanta, cumparand unul din cei mai mari producatori independenti de transmisii – compania australiana DSI (Drivetrain Systems International), devenind astfel primul constructor chinez de automobile care are deja posibilitatea de a produce pe cont propriu cutii de viteze automate, beneficiind si de experienta enorma a celor de la DSI.

Se mai stie ca in cele mai multe cazuri automobilele chineze rosesc atunci cand vine vorba de siguranta. Cine avea pana in prezent renumele de producator al celor mai sigure automobile? Volvo, pe care Geely il si cumpara in 2010! Li Shufu a anuntat ca va pastra identitatea celor doua marci intacta, dar in mod evident Geely va fi prima marca chineza de automobile care va avea acces direct la cele mai apreciate tehnologii in materie de siguranta a automobilelor, iar acest fapt nu poate sa nu se traduca benefic in viitoarele modele lansate de Geely.

Un drum impresionant, parcurs in doar 11 ani. In mod sigur, am fost curiosi sa descoperim ce ne ofera astazi modelele Geely si in mod sigur vom fi curiosi sa urmarim in continuare evolutia lui Geely dupa achizitia Volvo.

Si deoarece am fost cu adevarat curiosi, zilele trecute, PiataAuto.md a realizat si primul test drive cu un model Geely, urmand ca acesta sa vada “lumina monitoarelor” foarte curand. Modelul testat de noi a fost Geely MK2, un hatchback foarte stilat si agil.
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!