Vânzări în creştere şi prognoze optimiste pentru segmentul maşinilor electrificate

9 Aprilie 2020, 13:47
Denis Godorozea
Pandemia de coronavirus Covid-19 a generat scăderi de vânzări în întreaga lume pentru marea majoritate a constructorilor, însă acest lucru este valabil dacă vorbim doar despre automobilele echipate cu unităţi de propulsie clasice, în segmentul electromobilelor lucrurile fiind diametral opuse.
Da, în acest teanc de veşti proaste venite de pe întreg globul pământesc, rezultatele indicate în segmentul electromobilelor în ultima perioadă vin ca o gură de aer proaspăt, la propriu şi figurat. Pe fundaul prăbuşirilor vânzărilor, pe principalele pieţe din lume modelele 100% electrice şi cele electrificate indică creşteri spectaculoase. Ei bine, cu mici excepţii.
În Germania, de exemplu, pe fundalul scăderii vânzărilor rezultatele segmentului electromobilelor este unul extrem de optimist, or doar pe parcursul lunii martie vânzările de automobile 100% electrice au crescut cu peste 56% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, când pandemia nu putea fi nici măcar prognozată. Dar mai spectaculoase sunt vânzările modelelor electrificate, or hibridele clasice şi cele de tip plug-in hybrid indică creşteri enorme — luna precedentă a fost încheiată în Germania cu creşteri de 62% pentru autoturismele hibride şi peste 200% pentru vehiculele cu sistem de tip plug-in hybrid.
Cel mai probabil, rezultatul se datorează diversificării ofertei în segment, or ultimile 12 luni au fost foarte fructuoase din punct de vedere al premierelor şi lansărilor în segment, dar totodată mijloacele de transport cu sisteme de propulsie alternativă devit tot mai atractive ca preţ, iar interesul pentru acestea este în continuă creştere, în special pe fundalul crizei pandemice, indică un studiu realizat de cercetătorii britanici. Potrivit sondajului, 45% dintre proprietarii automobilelor cu motoare termice sunt gata să treacă la un model electrificat. 20% din respondenţi au declarat ferm, că viitorul lor automobil va fi unul electric, iar 17% dintre cei chestionaţi s-au declarat interesaţi de electromobile în contextul cercetărilor ştiinţifice din ultimile săptămâni, care atestă un nivel scăzut simţitor al poluării aerului de pe urma pandemiei şi carantinei, când pe străzi circulă mult mai puţine automobile.
De altfel, recorduri la acest capitol sunt raportate şi de constructorii auto. De exemplu, mai devreme am relatat despre creşterea spectaculoasă raportată de Tesla — americanii au înregistrat vânzări mai mari cu până la 40% în primele luni din acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Rezultate optimiste indică şi Volkswagen pe exemplul modelului urban up!: în primele 3 luni din acest an germanii au înregistrat peste 20 mii comenzi pentru versiunea electrică a compactei, pe când în Germania cota versiunilor electrice a depăşit 50% din totalul vânzărilor compactei. Concomitent versiunea plug-in hybrid Volkswagen Passat GTE a cucerit o cotă de 15% din totalul vânzărilor modelului respectiv, indiferent de varianta de caroserie.
Astea fiind spuse, segmentul electromobilelor va continua creşterea chiar şi în ciuda pandemiei, iar chiar şi acum putem anticipa o creştere şi mai spectaculoasă pentru acest tip de automobile imediat ce va fi depăşită criza. Creşterea va fi propulsată în continuare de diversificarea ofertei în segment, lansarea electromobilelor mai accesibile şi, probabil cel mai important, cererea va fi dictată de interesul sporit pentru vehiculele electrificate din partea cumpărătorilor.
0
1,287
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!