Mercedes-Benz a pierdut un proces de judecată în faţa Nokia. Ce consecinţe are decizia instanţei?

19 August 2020, 16:09
Denis Godorozea
Ceva mai devreme Nokia, producătorul de telefoane mobile din Finlanda, a acţionat în judecată compania Mercedes-Benz pentru utilizarea neautorizată a softului de către germani. Acum instanţa a pronunţat decizia finală în acest proces, victoria fiind obţinută de Nokia. Acum finlandezii vor cere despăgubiri pentru utilizarea softului sau o cotă din veniturile obţinute de Mercedes-Benz din comercializarea maşinilor. Însă lucrurile s-ar putea agrava în cazul în care conducerea Daimler nu va onora obligaţiunile faţă de Nokia.
Potrivit Reuters, Nokia înregistrează anual venituri de aproape 1.5 miliarde euro pentru licenzierea producătorilor din diverse ramuri de industrie pentru softurile dezvoltate de finlandezi — în sisteme de navigaţie şi infotainment. Însă constructorii auto au acces la aceste tehnologii prin intermediul companiilor producătoare de componente auto. Astfel, în cadrul procesului dintre Mercedes-Benz şi Nokia, constructorul din Stuttgart a fost susţinut de Bosch, Continental şi alte companii. Pe lângă Daimler tehnologii patentate de Nokia sunt utilizate de constructori precum BMW şi Volkswagen.
Procesul actual a fost pierdut de Mercedes-Benz, or instanţa a stabilit că germanii utilizează neautorizat şi neregulamentar tehnologii ce aparţin celor de la Nokia. Astfel, Daimler ar putea fi obligat să achite un oarecare procent din veniturile încasate de pe urma vânzărilor. În caz contrar, Nokia ar putea solicita instanţei într-un proces separat stoparea vânzării maşinilor Mercedes-Benz cel puţin pe teritoriul Germaniei. Ei bine, un asemenea scenariu este mai puţin probabil, or în cazul în care Nokia va câştiga un asemenea proces, compania va fi obligată să acopere pierderile constructorului auto de pe urma interdicţiei vânzărilor, în mărime de aproximativ 7 miliarde euro per an, potrivit Bloomberg.
0
2,230
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!