(VIDEO) Crash test frontal cu două pick-up-uri, de acelaşi model, unul destinat Africii, altul Europei. Diferenţa e uriaşă

16 Decembrie 2020, 19:09
Ilie Toma
Te-ai întrebat vreodată dacă acelaşi model de automobil diferă în funcţie de regiunea pentru care e produs? Adică dacă e aceeaşi emblemă pe capotă şi acelaşi model, parcă te-ai aştepta să ai un model cu aceeaşi construcţie, nu? Realitatea demonstrează, însă, că nu întotdeauna e aşa. Uneori, producătorii auto trişează, tratând foarte diferit pieţele unde nu sunt obligaţi la cerinţe înalte de siguranţă.
Am mai vorbit anterior de unele modele din India, care vin cu mai puţine airbag-uri şi mai puţine sisteme de siguranţă în dotări. Şi asta e condamnabil, dar cel puţin maşina în sine reacţiona de cele mai multe ori similar la impact, în ceea ce priveşte deformarea sa. Am vorbit, de asemenea, şi despre un pick-up chinez de generaţie veche, vândut acum în Africa, deşi în restul lumii s-au schimbat deja alte două generaţii ale aceluiaşi model. Dar crash testul de care vorbim astăzi e şi mai interesant şi totodată mai revoltător de atât!
Cei de la Global NCAP au luat la test un pick-up de model Nissan NP300, vândut în prezent în Africa dept NP300 Hardbody. Era un pick-up absolut nou, fabricat în anul 2019. În Europa modelul ăsta nu se mai vinde, însă acum câţiva ani se vindea pe o mare parte din pieţe. Aşa că cei de la Global NCAP au cumpărat un pick-up Nissan NP300 la mâna a doua, în stare foarte bună, din Europa. Pick-up-ul european era fabricat în anul 2015.

Ideea acestui test le venise după în anul 2019 testaseră separat pick-up Nissan NP 300 din Africa şi fuseseră consternaţi de protecţia lui slabă, maşina fiind de-a dreptul mortală. Tocmai atunci a apărut marea întrebare — dacă Nissan NP300 e atât de periculos în prezent, oare era la fel de periculos şi modelul care se vânduse până nu demult în Europa? Întrebarea avea cu adevărat sens, întrucât e vorba de aceeaşi generaţie a modelului, deci vorbim, teoretic, de o construcţie identică. Mai mult ca atât, şi pick-up-ul african are două airbag-uri în dotare, prin urmare chiar ar fi trebuit ca ambele pick-up-uri să ofere o protecţie identică.
Şi a venit ziua marelui crash test, frontal. Ce s-a întâmplat la acest crash test? Ei bine, cele două pick-up-uri s-au comportat extrem de diferit în acelaşi accident! Pick-up-ul european şi-a păstrat intactă celula habitaclului, protejând bine ocupanţii de la bord şi meritând chiar stele pentru siguranţa sa. Acelaşi pick-up, dar în versiune pentru Africa, s-a făcut piftie în zona celulii habitaclului. Montantul din partea şoferului, structura acoperişului, întreaga structură a habitaclului s-a rupt şi s-a deformat aşa, încât a strivit manechinul pe interior, iar din airbag şi centura n-a mai rămas nici un rost, pentru că airbagul e împuşcat undeva spre plafon. Pentru cel de la volan asta ar fi însemnat moarte aproape sigură.

Aşadar, acest crash test publicat în 2020 a demonstrat că dublele standarde sunt aplicate şi în prezent de unii producători, pe unele modele. Cei de la Global NCAP s-au arătat revoltaţi şi înfuriaţi că un producător şi-ar permite să trateze oamenii din Africa drept mai puţin importanţi, cu vieţi mai puţin valoroase, fapt care ar scuza rabatul la construcţia aceleiaşi maşini. Practic, un om care cumpără acelaşi model în Africa este expus unui risc letal, faţă de unul din Europa, doar pentru că trăieşte în Africa.
Rugat de către cei de la GlobalNCAP să comenteze cele întâmplate, producătorul japonez s-a limitat doar să declare că siguranţa este prioritatea de top a companiei. O declaraţie sterilă, care i-a nemulţumit şi mai mult pe autorii acestui crash test revoltător.

Vedeţi mai jos video-ul crash testului, iar în acest context putem sesiza încă odată că noi, aici în Europa, avem noroc de o organizaţie precum Euro NCAP, care impune în permanenţă standarde tot mai înalte de siguranţă!
0
7,092
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!