Skoda 1203: legenda şi renaşterea singurului monovolum ceh

3 Februarie 2021, 10:34
Denis Godorozea
În istoria variată a industriei auto cehe, în ţara respectivă a fost produs un singur monovolum autentic, numit Skoda 1203. Modelul utilitar a devenit o adevărată legendă, apreciată mult de cehi şi locuitorii multiplelor ţări în care se exporta, iar simplitatea tehnică, fiabilitatea şi caracteristicile i-au permis acestui model să se producă timp de aproape jumătate de secol, până în 2017! Dar cum ar putea arăta monovolumul cu emblema Skoda astăzi?
Scurt istoric şi informaţii tehnice

Skoda 1203 a intrat în producţie pentru prima dată în Cehia în 1968. Modelul a dat naştere unor maşinuţe compacte utilitare, cunoscute şi cu denumirea TAZ 1500, produse pe teritoriul Slovaciei contemporane cu modificări minime. Producţia pe scară largă a durat peste 30 de ani, însă maşina originală s-a menţinut pe linia de producţie în cantităţi mai restrânse până în 2017, după care a fost pensionată definitiv.
TAZ 1500

Utilitara a fost propulsată de un benzinar de doar 1.2 litri, ce oferea o putere maximă de 47 CP, iar ulterior cei de la TAZ au înzestrat propriul model cu un motor ceva mai mare, de 1.4 litri, ce putea oferi până la 57 CP. Aparent şi aceste performanţe erau suficiente pentru exploatarea confortabilă a utilitarei în mediu urban sau rural, or în dimensiuni Skoda 1203 a fost doar un pic mai mare decât o Skoda Octavia de generaţie precedentă, de exemplu — 4,520 mm în lungime şi un ampatament de doar 2,320 mm. Octavia III în varianta sa de liftback cu 5 uşi măsoară 4,659 mm în lungime, dar are un ampatament simţitor mai mare, de 2,686.

Skoda 1203 — cum o văd designerii cehi astăzi
Conceptul noii Skoda 1203

Dacă ar avea un succesor astăzi, Skoda 1203 nu ar deveni un soi de Volkswagen Sharan cu emblema constructorului din Mlada Boleslav. Cel mai probabil, cehii ar fi transformat-o într-un monovolum de dimensiuni mai mari, mai pătrăţos şi mai practic, în dimensiuni situat cam între un Sharan şi un Transporter. Designul ar fi, însă, cu totul diferit, chiar şi de ceea ce oferă Skoda la ora actuală.
Daniel Hajek, designer Skoda, autorul conceptului 1203

Concepţia noii Skoda 1203 a fost gândită de tânărul designer Daniel Hajek, care munceşte la aspectul interfeţelor de la bordul automobilelor cehe. Designerul are o proprie istorie cu acest monovolum, or Skoda 1203 a fost prima maşină pe care a condus-o la 15 ani. În imaginaţia sa, Daniel vede noua interpretare Skoda 1203 într-un aspect modern, ba futurist chiar, dar cu linii elegante şi simple, care pot fi urmărite şi la bord, unde nici măcar planşa de bord nu este îngreunată de vreun sistem multimedia cu ecran tactil.
Proiectul noii Skoda 1203 rămâne a fi, deocamdată, un proiect de vis a designerului, existent doar pe câteva schiţe. Dar noi zicem că un asemenea monovolum are, totuşi, şanse de relansare în contextul în care Volkswagen pregăteşte un model similar 100% electric în gama ID. Deci, şi Skoda 1203 ar putea reveni în formatul iV în următorii ani, nu?
Daniel Hajek şi van-ul original Skoda 1203
0
1,502
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!