(VIDEO) Povestea completă a Mercedesului offroader din nordul Moldovei: are cutie automată, motor de 3.2 litri şi e fascinant

6 Februarie 2021, 13:08
Ilie Toma
Acum o săptămână primiserăm nişte imagini la redacţie, cu cel mai neobişnuit Mercedes-Benz E-Class W210 pe care l-ar fi putut cineva descoperi prin Moldova. Erau imagini făcute de un vizitator fidel, care era în trecere prin satul Gordineşti din nordul Moldovei, iar noi am cerut ajutorul vostru, comunitate, pentru a găsi proprietarul acestui vehicul ciudat şi a încerca să aflăm mai multe despre această creaţie şi autorii ei. Atunci, la acea etapă, am intuit doar că, cel mai probabil, caroseria de E-Class W210 a fost pusă pe un şasiu de GAZ 66, poreclit şi „Şişiga” în popor.
Ei bine, ca întotdeauna, voi sunteţi minunaţi, comunitate, şi mulţi dintre voi aţi sărit imediat în ajutor şi ne-am trimis informaţii despre proprietar — cineva numele, cineva localitatea, iar altcineva chiar datele de contact directe, fapt pentru care vă mulţumim, pentru că anume aşa am reuşit să discutăm direct cu autorii acestui Mercedes-Benz offroader din nordul Moldovei. Da, autorii — pentru că maşina asta a fost făcută de doi prieteni din Edineţ — Ştefan Zosim şi Vasile Tureac — care au depus amândoi efort pentru a transpune realitate aceste idei ambiţioase! Şi odată ce am discutat cu ei, am reuşit să aflăm şi secretele acestei maşini bizare, iar secretele ei sunt multe şi interesante!
Toată povestea a început cam 5 ani în urmă, când Şefan a început a căuta primele componente pentru ideea nebunatică. Au ţintit din start spre un şasiu de GAZ 66, întrucât acesta e foarte versatil, nu foarte greu, şi în acelaşi timp are capacităţi de offroad avansate. Au găsit un GAZ 66 la fier vechi la Bălţi. L-au cumpărat de acolo şi l-au adus la Edineţ, unde i-au scos cabina, motorul şi cutia de viteze, astfel încât a rămas doar cadrul dur şi sistemul de tracţiune integrală.

Apoi au pornit în căutarea maşinii propriu-zise. Incredibil, dar prima idee a celor doi prieteni din nordul Moldovei a fost să folosească o caroserie de Mercedes-Benz S-Class W140. Au şi cumpărat unul. Dar când au tot probăluit cu privirea, şi-au dat seama că o caroserie de break ar arăta mult mai bine pe un asemenea mastodont, întrucât i-ar reda un caracter de offroader adevărat. Aşa că au vândut S-Class-ul W140 şi au ochit acest E-Class W210, fabricat în anul 2002.
Şi acum, ia spune, când ai văzut primele imagini cu acest Mercedes din nordul Moldovei, nu-i aşa că te-ai gândit că are un ordinar motor de GAZ-66, şi doar carcasa o fi de Mercedes? Ei bine, iată că nu e deloc aşa!

Mercedesul ăsta are sub captă acelaşi motor original de E-Class, fiind vorba, de fapt, de cea mai puternică motorizare diesel disponibilă pentru această generaţie — E 320 CDI, care înseamnă un propulsor cu 6 cilindri în linie, de 3.2 litri, care dezvoltă 197 CP şi 470 Nm! Codul motorului e OM 613. Deci offroader-ul ăsta cu aspect de Frankenstein are de fapt un ditamai motor diesel savuros, cu nişte parametri de putere care inspiră admiraţie!

Şi paradoxul nu sfârşeşte aici! Cei doi moldoveni s-au asigurat că offroader-ul poate păstra şi cutia de viteze originală, ce venea în tandem cu acest motor de 3.2 litri, adică o cutie automată! Da, da, offroader-ul ăsta demenţial are şi azi o cutie automată pe el!
Vă întrebaţi cât de uşor s-a putut uni, atunci, trenul de rulare original de pe E-Class W210 cu şasiul de GAZ 66 şi tracţiunea integrală a acestuia? Pentru că punţile şi tracţiunea integrală au rămas cele de pe GAZ. Ei bine, n-a fost deloc uşor, dar cei doi moldoveni au găsit soluţiile pentru fiecare provocare.

Întâi, au redus ampatamentului şasiului de GAZ 66, aducând puntea spate mai spre faţă, ca să se încadreze în ampatamentul caroseriei de E-Class W210. Apoi, dilema era să conecteze cutia de viteze cu cutia de transfer a lui GAZ 66, iar poziţionarea celor două necesitata un unghi mai mare a arborelui cardanic decât permitea construcţia acestuia. Aşa că e trebuit conceput un cardan nou. S-au căutat câteva soluţii, s-a experimentat, iar până la urmă s-au folosit câteva planetare luate de pe un Audi quattro, care au oferit flexibilitatea şi rezistenţa necesară. Ca alternativă se putea opta pentru coborârea motorului mai jos, dar asta ar fi impus alte soluţii, inclusiv păstrarea foilor de arcuri pe suspensie, de care ei au decis să scape în favoarea arcurilor normale şi amortizoarelor, ca vehiculul să ofere un confort demn de un Mercedes-Benz.
Acum, Mercedesul ăsta are, practic, motor diesel cu 6 cilindri, cutie automată şi o tracţiune integrală cu trei diferenţiale blocabile mecanic — câte unul pe fiecare punte şi unul dintre axe. Ba mai mult ca atât, are şi demultiplicator de cuplu, iar pe lângă asta şi o gardă la sol uriaşă. Aşa că până şi un Gelandewagen l-ar putea invidia!

Mai mult ca atât, dacă deschizi uşa, la interior Mercedesul a rămas la absolut funcţional, cu tot confortul normal prezent în continuare — aer condiţionat, încălzire scaune, toate funcţiile originale au rămas prezente. Iar condusul său lasă impresia de un Mercedes-Benz, nu de un GAZ 66. Apropo, o parte din caseta de direcţie şi braţele direcţiei au fost preluate de la W140, unde sunt mai mari, ca să facă faţă forţelor mai mari necesare, iar cum Mercedesurile din acea vreme aveau implantat mult overengineering în ele, totul rezistă cât se poate de bine. Doar planetarele de Audi mai cedează din când în când la forţări extreme, acolo fiind cumva veriga slabă în toată construcţia.
Au trecut doi ani de când cei doi prieteni au finalizat maşina asta şi au reuşit între timp s-o supună la tot felul de teste şi provocări. Pe traseu liber, au reuşit să atingă 120 km/h cu ea, cu condiţia să cupleze doar puntea spate la tracţiune. Iar pe offroad, în principiu offroader-ul ăsta poate trece cam pe oriunde. Priveşti direcţia şi mergi. Doar o singură dată au găsit un soi de mlaştină din care n-au mai putut ieşi, dar în rest n-a rămas împotmolit niciodată. Şi puterea motorului de 3.2 litri de sub capotă e mai mult decât suficientă!

Pe parcursul ultimilor doi ani cei doi prieteni au folosit maşina asta şi în rol de evacuator la cursele de autocross, iar aici vine un alt aspect al camaraderiei celor doi. Aceştia fac parte împreună dintr-o echipă de autocross de la Edineţ, numită RS TEAM. Cândva Ştefan a fost pilotul echipei, pe un VAZ 2108, dar ulterior, problemele de sănătate l-au impus să ia o pauză. Între timp i-a crescut fiul, iar după câteva încercări, a prins la curaj şi acum anume fiul lui e pilotul echipei, conducând un Opel Tigra modificat. Meşteresc în service-ul lui Vasile Tureac adesea la maşina de raliu, merg împreună la curse, iar Mercedes-ul mastodont le este ajutorul perfect ca maşină de asistenţă a echipei de autocross. Şi împărtăşesc cu toţii pasiunea pentru sportul auto, pentru motoare şi inginerie.
Sunt nişte oameni admirabili de lângă noi, din Edineţ, din nordul Moldovei. Oameni care în altă ţară demult ar fi fost faimoşi şi avuţi. Dar şi aici, în ţara noastră, ei rămân optimişti să îndrăznească a face lucruri frumoase, cu pricepere şi pasiune. Noi, la rândul nostru, am fost onoraţi să-i cunoaştem şi să aducem istoria lor în faţa noastră a tuturor, pentru că asemenea istorii merită cunoscute de către noi toţi!

Vedeţi mai jos cum sună motorul acestei bestii de offroad in nordul Moldovei, dintr-un video pe care ni l-au expediat autorii!

Vă mulţumim tuturor celor care ne-aţi ajutat să luăm legătura cu aceşti oameni: Ilco Silviu, Rodica Roşca, Liliana Epuri şi alţii!
0
12,425
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!