Maşinile electrice încep să conteze mult şi la vânzări: grupul VW raportează vânzări record ale modelelor electrice

22 Iulie 2021, 10:09
Ilie Toma
În ultimii doi ani asistăm la o ofensivă amplă a maşinilor electrice în lumea auto, unii producători antrenându-se în lansări atât de intense de modele electrice, încât anunţă deja planuri de renunţare la dezvoltările de motoare tradiţionale. Dar, în timp ce la unii producători cifrele reale de vânzări ale modelelor electrice sunt încă foarte modeste, la alţii ele au ajuns să conteze cu adevărat.
Grupul Volkswagen, de exemplu, a raportat vânzări record pentru cel de-al doilea trimestru al acestui an la capitolul maşini electrice, fapt care a adus cifrele pentru toată jumătatea de an 2021 la noi recorduri. Şi nu e de mirare, la cât de multe modele electrice au lansat mărcile grupului în ultimii ani: Audi e-tron în două caroserii, Porsche Taycan în două caroserii, VW ID.4 şi ID.3, VW e-up, iar în curând lor li s-au alăturat şi alte modelele electrice cu potenţial mare de vânzări, precum Skoda Enyaq iV şi paralela de la Seat, Cupra Born.
Aşadar, în prima jumătate a anului 2021, grupul VW a livrat la nivel mondial 170,939 automobile cu propulsie 100% electrică. Cea mai mare parte a lor a revenit Europei, unde s-au vândut 128,078 dint cele aproape 171 mii de electromobile produse de grupul VW. În SUA şi China s-au vândut câte 18 mii vehicule.

E interesant că marca VW, cu cele două modele ID.4 şi ID.3, dar şi cu mai vechiul e-up, a adunat cea mai mare parte din aceste vânzări, ei revenindu-i aproape 93 mii de electromobile. Audi a vândut 32,775 maşini electrice, cu e-tron şi e-tron Sportback şi mai nou şi e-tron-ul cu caroserie de coupe cu 4 uşi. Cele două versiuni de Porsche Taycan şi Taycan Cross Turismo au acumulat 19,822 de unităţi vândute, iar dacă ne uităm la vânzările Porsche şi Audi în domeniul electromobilelor şi le comparăm cu vânzările de cândva a segmentului limuzinelor premium, putem spune cu certitudine că acestea au schimbat jocul acolo, făcând achiziţia unei limuzine mari tradiţionale să pară o alternativă mai puţin interesantă decât achiziţia unui electromobil mare premium.
Vânzările au fost bune şi la Skoda şi Seat — cu 17,697 electromobile vândute în 6 luni şi, respectiv, 6,172 pentru Seat. De asemenea, e interesant că din cele 170 mii vândute în total în primele 6 luni de grupul VW aproape 60 mii revin primelor 3 luni şi alte 110 mii revin lunilor aprilie-iunie, deci aproape o dublare faţă de primul trimestru.
Concluzia e clară: ne îndreptăm inevitabil spre o dominaţie tot mai mare a maşinilor electrice în lumea auto. Iar aşa, ca printre altele, vânzările modelelor plug-in hybrid ale grupului VW au crescut şi ele cu 200% faţă de anul trecut, înregistrând încă peste 171 mii unităţi vândute în primele 6 luni ale anului 2021!
0
1,449
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!