Chaika lui Brejnev, fostului şef de stat în URSS, a ajuns să se vândă în Germania ca automobil de colecţie

15 August 2021, 13:58
Redacţia PiataAuto.md
Am ajuns să o vedem şi pe asta: un GAZ-14 Chaika, fiind exact exemplarul care l-a transportat cândva pe şeful de stat din URSS, Leonid Brejnev, a ajuns să se vândă acum în Germania ca automobil de colecţie.
Modelul GAZ-14 Chaika era succesorul puternic modernizat al lui GAZ-13 Chaika şi a fost arătat în 1976, cu lansarea oficială în 1977. Totuşi, acest exemplar a fost construit în anul 1976, cu numărul de şasiu 000001, fiind primul exemplar construit special pentru şeful statului şi totodată fiind unicul asamblat în 1976, fapt documentat oficial.
Aşadar, maşina asta chiar are o istorie excepţională pentru orice colecţionar, ea stând mai apoi în garajul oficial de la Kremlin şi deservindu-l ani la rând pe Leonid Brejnev, până în 1982.
Ca şi toate exemplarele GAZ-14 Chaika, maşina e dotată cu un motor V8 de 5.5 litri, care livra 220 CP. El era cuplat la o cutie de viteze automată, cu 3 trepte. Maşina avea 6.11 metri lungime, 7 locuri la bord, tracţiune spate şi cântărea cam 2.6 tone la gol. Modelul avea aer condiţionat la bord, sistem audio sofisticat şi acţionare electrică a geamurilor.
Limuzina lui Brejnev, expusă acum la vânzare în Germania, s-a păstrat într-o condiţie formidabil de bună, ceea ce nu e de mirare, dată fiind exploatarea sa elitistă. Are doar 73,300 km parcurşi la viaţa sa şi are deja importul oficial făcut în Germania, primind plăcuţe de înmatriculare de Helibronn, istorice, cu indicele H la urmă.
Chaika are şi un preţ pe măsura istoriei sale excepţionale. Preţul cerut acum în Germania pe ea e de 120,000 euro. Poate părea mult şi poate dura mult până o va cumpăra cineva în Germania, dar, obiectiv vorbind, pentru acei 2-3 cumpărători suficient de excentrici încât să fie interesaţi de asemenea relicve, preţul e unul decent pentru o istorie atât de privilegiată şi o stare atât de bună a maşinii.
1
5,938
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!