(VIDEO) Trenul pe care-l iei doar pentru a savura peisajele: Glacier Express şi ingineria care ţine de 91 ani încoace

23 Noiembrie 2021, 14:49
Redacţia PiataAuto.md
De obicei, rutele de tren sunt concepute pentru a asigura legături rapide între localităţi, facilitând călătoriile oamenilor sau transportarea mărfurilor. Dar în lumea noastră există, de 91 ani încoace, o rută care trece prin cele mai spectaculoase peisaje, gândită din start pentru savurarea frumosului şi atragerea turiştilor.
Încă în anul 1926, autorităţile cantoanelor Graubunden, Uri şi Valais din Elveţia s-au gândit că ar fi cazul să conceapă o rută de tren pentru a savura zonele muntoase extraordinare de care dispun, iar în acest fel să atragă mai mulţi turişti. Uri şi Graubunden erau printre cantoanele cu cel mai puţin avansat nivel de viaţă în Elveţia la acea vreme, fiind dominate de agricultură, în special creşteri de vaci, deci autorităţile se gândeau pe atunci cum să le conecteze mai bine economic, iar turismul printr-o rută de tren inedită pentru întreaga lume părea o soluţie care ar fi putut produce efecte imediate, dar de lungă durată. Aşa a început conceperea rutei Glacier Express şi construcţia porţiunilor de cale ferată inexistente la acea vreme pentru ea.
Foto: Imagine din arhiva Glacier Express, din primul an de operare

Ruta creată atunci utiliza şi porţiuni deja existente, dar, pentru a fi spectaculoasă, ea trebuia să treacă la altitudini mai mari, prin zone care să ofere privelişti magnifice. Iar asta a însemnat provocări enorme pentru ingineri, care au trebuit să gândească tunele şi poduri prin condiţii în care nu se mai prea construiseră asemenea elemente de infrastructură. Bine, Elveţia avea deja experienţa tunelelor pe atunci, dar de obicei se alegeau cele mai raţionale şi scurte distanţe, la altitudine cu variaţie minimă, în timp ce Glacier Express presupunea ieşirea din standardul obişnuit şi construcţia unor linii care nu trebuiau să asigure distanţa minimă, ci peisajul de o magnitudine maximă.
Şi toate provocările astea inginereşti s-au rezolvat una câte una, cu fiecare nou pod şi nou tunel, cu fiecare nou segment de cale ferată trasată între ele. Cât crezi că a durat construcţia a atât de multe obiecte noi de infrastructură de cale ferată, încât ele să poată fi conectate cu cele existente şi să asigure un traseu magnific de aproape 300 km? Douăzeci de ani, treizeci? Nu! Doar 4 ani a durat proiectarea şi construirea.
E drept, însă, că podul din Albula, de exemplu, unul din cele mai complicate segmente, era deja în construcţie încă din 1898. La început, inginerii dăduseră verdictul că trasarea unei linii de cale ferată pe acolo ar fi absolut imposibilă. Însă imposibilul a fost realizat, iar imensul pod ce se conectează direct cu tunele în munţi a fost construit cu succes, a devenit parte a rutei Glacier Express şi rezistă şi azi cu bine.
Aşadar, Glacier Express a fost inaugurat la 25 iunie 1930 şi a făcut senzaţie imediat. Era o plăcere scumpă, ori trenul presupunea că nu faci decât o singură oprire de pauză de la un capăt la altul, pentru a punea savura nederanjat frumuseţile Elveţiei, în timp ce erai alintat la bord. Încă primele trenuri aveau vagoane şi de clasa a doua, şi de clasa 1, unde puteai primi tratament de restaurant de înaltă clasă.
Foto: Trenul Glacier Express în anul 1930

Ruta s-a modificat uşor în timp, în zona Furkapass, dar întreaga ei esenţă a rămas neatinsă şi în zilele noastre. Azi ruta Glacier Express măsoară 291 km şi trece pe 291 de poduri şi 91 de tunele, inclusiv tunelul Furka, de 15.4 km lungime, el constituind o parte modificată a traseului faţă de varianta din 1930. Altitudinea minimă prin care trece Glacier Express e de 585 metri, iar cea maximă de 2,033 metri. Trenul urcă şi coboară de mai multe ori pe traseul său, trecând pe la înălţimi ameţitoare de munţi şi văi magnifice.
Şi azi călătoria durează cam 8 ore într-o direcţie, timp în care eşti alintat la bord. E unul din cele mai lente trenuri cu statut expres din lume, dar e lent în mod intenţionat, ca să poţi savura fără grabă cei 291 km de peisaje. Azi există vagoane panoramice, cu spaţii vitrate mari, pentru a oferi vederi superbe. Există două clase de bilete şi vagoane la bord, iar preţurile nu sunt mici deloc.
Acum, în context pandemic, Glacier Express a fost de mai multe ori sistat temporar, dar din decembrie va reveni din nou în operare. Odată cu asta, preţurile par un pic reduse, pentru a atrage din nou turiştii, dar chiar şi aşa, cel mai simplu bilet de adult ajunge aproape de 180-200 franci elveţieni într-o direcţie, pentru clasa 2, cu rezervare de loc. Dacă vrei clasa 1, preţurile vor fi mai mult decât duble, iar dacă mai iei componente adiţionale de service la bord incluse, poţi ajunge uşor şi la 400-450 franci de adult. Copii au preţ redus, dar oricum, o familie cu doi adulţi şi doi copii, de exemplu, ar putea ajunge să cheltuie minim vreo 450-550 francei pentru o singură direcţie în cel mai simplu format, şi cam 1000 de franci pentru o călătorie dus-întors sau una la clasa 1. Deci, Glacier Express e în continuare o plăcere scumpă. Dar cei care se încumetă să o facă, rămân de obicei cu memorii pe toată viaţa.
Şi, poate cea mai impresionantă parte e că aceste căi ferate, care formează Glacier Express, au toate, cu excepţia tunelului Furka, peste 90 de ani. Sunt peste 90 de ani de construcţii inginereşti la altitudini uriaşe, cu soluţii care era inedite şi nebuneşti la vremea lor, dar au rezistat în timp şi se pare că vor mai rezista încă mult timp înainte. Cu mentenanţă corectă, desigur, că altfel nu se poate. Dar totuşi, sunt tuneluri şi poduri imense, construite să străbată prăpăstii uriaşe, care au deja aproape un secol!
Vezi mai jos un scurt video cu câteva peisaje de iarnă a Glacier Express.
2
11,954
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!