(VIDEO) Acesta e Tatrabus, un camion Tatra cu tracţiune 8x8, devenit autobuz şi creat pentru a merge prin gheţarii din Islanda

23 Ianuarie 2022, 11:28
Ilie Toma
Camioanele cehe Tatra sunt renumite mai ales pentru ingineria lor deosebită, cale le face extraordinar de capabile la înaintarea în cele mai dificile terenuri. Iar capacitatea asta se păstrează până în zilele noastre, chiar şi pe cele mai moderne modele de camioane, graţie păstrării acelui concept ingineresc cu tunel central structural, prin care se transmite tracţiunea către şi roţi, şi a punţilor formate nu din axe rigide, ci din semiaxe articulate, aşa cum descriam amănunţit într-un articol anterior dedicat acestui subiect. Ei bine, camionul Tatra de mai jos este cu siguranţă una din cele mai fascinante ipostaze la care s-ar fi putut gândi vreodată cineva.
Vehiculul ăsta a fost poreclit Tatrabus, adică „autobuzul Tatra”, tocmai pentru că a fost modificat într-o ipostază de autobuz, creat să înainteze prin gheţarii Islandei! Creaţia mai e numită şi Sleipnir Tatra, pentru că a fost modificat la ideea unei companii turistice din Islanda, numită Sleipnir Tours, iar Sleipnir e numele unui personaj mitologic islandez, care avea 8 picioare, deci numele i se potriveşte perfect acestui Tatra.
Iar cei la Sleinir sunt la al doilea vehicul modificat în asemenea manieră. Despre primul noi am scris acum câteva luni, şi el se baza pe un şasiu al unei foste maşini de pompieri din SUA, care primise o cabină de Volvo şi un motor de Caterpillar, toată ideea aparţinând proprietarului Sleipnir şi fiind schiţată de designerul şi mecanicul islandez Astvaldur Oskarsso. Pentru cel de-al doilea vehicul, cei doi s-au gândit să nu mai cârpească atât de multe componente din surse atât de diferite, pierzând ani la rând de muncă, şi au apelat la producătorul-rege în materie de camioane de offroad: Tatra. Cei doi spun că anume construcţia cu tub central şi semiaxe, dar şi întregul concept de tracţiune integrală şi articulare a suspensiei, e absolut unică în lume şi, odată ce o înţelegi, conştientizezi şi cât e de special producătorul din Cehia în ceea ce face. Aşa că islandezii au comandat la uzina Tatra din Cehia toate construcţia esenţială a vehiculului lor, rămânând ca în Islanda să i se adauge doar carcasa de autobuz, cu locuri la interior, care să fie unită cu cabina originală de la Tatra.
Camionul 8x8 este bazat pe modelul Tatra Phoenix, camion care poate veni în regim standard cu formulă de până la 10x10, dar şi cu mai multe punţi în cazul unor comenzi speciale. La fel ca şi pe Phoenix-urile obişnuite, acest camion 8x8 este echipat cu motor de origine Paccar, cu numele de cod MX-13, care a un turbodiesel răcit cu lichid, cu 6 cilindri în linie, de 13.0 litri capacitate cilindrică şi 530 CP. Motorul e cuplat cu o cutie de viteze automată de origine Allison, care se instalează de asemenea în regim normal pe aceste modele Tatra.
Totuşi, camionul a primit anvelope uriaşe de 85 cm lăţime şi 185 cm înălţime, iar asta a determinat o construcţie specială a distanţei dintre punţi şi a raportului final de transmisie, de care cei de la Tatra au avut grijă din start, întrucât ştiau care va fi menirea finală a camionului unic. Aceste anvelope atât de mari sunt necesare pentru că această Tatra transportă turişti spre gheţarul Langjokull, mergând direct pe gheaţă, la altitudini mari, iar gheţarul are foarte multe crăpături masive în gheaţă. Anvelopele mari şi prezenţa a 8 punţi permit camionului să treacă peste acele crăpături, fiecare punte rămânând pe rând suspendată în aer şi fiind susţinută de celelalte 3 punţi care rămân deasupra. Condiţii cu totul special de exploatare, deci, glaciare, dar cărora acest camion Tatra la face faţă cu uşurinţă!

Tatrabus a fost definitivat pe parcursul anul 2021 şi pus în serviciul turiştilor recent, la sfârşitul anului 2021. Deci, dacă ajungi să călătoreşti în Islanda de acum încolo, ai mare şanse să vezi acest Tatra unic în lume, muncind prin gheţari. Vezi mai jos un video filmat cu acest Tatra din Islanda.
1
45,898
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!