(VIDEO) Cum se descurcă prin zăpadă cel mai compact camion Ural modern, Next, alături de unul similar de la GAZ

20 Ianuarie 2022, 17:18
Redacţia PiataAuto.md
Chiar dacă pentru cei mai mulţi dintre noi camioanele Ural înseamnă vehicule mari, uriaşe chiar, de obicei cu formulă 6x6, pregătite să înainteze în cele mai dificile condiţii, de câţiva ani fabrica din Rusia produce şi un camion mult mai compact, care ţine de un segment ocupat de obicei de Mercedes Sprinter. Doar că, fiind un Ural, modelul despre care vorbim se produce tot cu tracţiune integrală, cu gardă la sol sporită şi cu capacităţi de trecere avansate. Un soi de camionetă de Siberia, cum ar veni.
Îi spune Ural Next şi are tracţiune integrală, cu diferenţiale blocabile mecanic. Are un motor de origine YaMZ, turbodiesel, cu 6 cilindri în linie, de 6.65 litri. La cilindreea asta, ne-am aştepta la o putere imensă, dar nu e aşa — propulsorul livrează 238 CP. În schimb, cuplul maxim e de 1,049 Nm. Iar durata de viaţă declarată a camionului, întrucât a fost dezvoltat pentru camioanele mai mari Ural, e de 1,000,000 km! Da, cel puţin aşa declară în mod oficial uzina de motoare YaMZ pentru acest propulsor, instalat pe UAZ Next.
Camioneta asta, de fapt, se vrea a fi un fel de overengineering de nevoie. Adică tot substratul său tehnic, în esenţă, e de pe camioanele mari şi grele, doar că şasiul şi cadrul a fost scurtat, cabina e mai mică şi dimensiunile totale sunt mai mici. Aşa că toate componentele de bază, proiectate pentru a rezista pe camioane uriaşe, se odihnesc acum împingând o camionetă uşoară, pur şi simplu pentru că n-au fost bani suficienţi ca să se dezvolte ceva mai pe măsură.
Iar în video-ul de mai jos câţiva entuziaşti au scos un asemenea Ural Next la o escapadă prin pădurile siberiene, după o zăpadă abundentă. Mai mult ca atât, escapada a fost una în tandem cu un model similar de la uzina GAZ, numit tot Next, doar că e Sadko Next. Acest camion, la rândul său, e tot o reinterpretare a unui camion GAZ renumit pentru capacităţile sale de offroad, renumitul GAZ-3308 de cândva, poreclit apoi Sadko. Iar ăsta e un fel de camionetă mai compactă, tot 4x4, derivată din acel camion. Motorul vine tot de la uzina YaMZ, dar e ceva mai puţin puternic. Deci, cumva e tot o filosofie apropiată de Ural, cu dimensiuni comparabile.

În video se vorbeşte foarte puţin, şi mai mult se înaintează prin pădurile siberiene acoperite cu zăpezi de netrecut. Şi nu e uşoară înaintare, nici măcar pentru aceste camioane.
1
29,572
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!