(VIDEO) Zi istorică pentru Audi la Dakar, cu prima victorie din ultimii 37 de ani, chiar dacă bolidul e unul electric, şi dificultăţi enorme pentru ceilalţi

5 Ianuarie 2022, 11:03
Ilie Toma
Ziua de ieri la Dakar a fost una istorică pentru Audi, obişnuită pentru Kamaz şi dramatică pentru aproape toţi ceilalţi. În noaptea anterioară ploile în deşertul de obicei arid din Arabia Saudită au continuat, aşa că dimineaţa a început cu noi zone inundate şi o nouă reconfigurare a traseului de către organizatori. Iar în urma acestor ploi, nisipul din deşert a devenit îmbâcsit cu apă, foarte greu de parcurs, generând provocări uriaşe pentru vehiculele participante, întrucât acestea au avut nevoie de forţă mult mai mare pentru a învinge rezistenţa nisipului.
Asta a făcut, de exemplu, ca bolidul câştigător al zilei precedente al celor de la Prodrive, condus de Sebastien Loeb, să-şi rupă un arbore cardanic la tracţiunea integrală la doar 10 km după start. Pilotul însă a continuat în mod eroic, parcurgând întreaga distanţă de mai departe a etapei cu tracţiune pe doar două roţi. Viteza de deplasare a fost însă mult mai mică, iar asta i-a compromis şi rezultatul zilei de ieri, şi l-a îndepărtat şi de liderul actual în clasamentul general, Nasser Al-Attiyah. Acesta din urmă, însă, a avut şi el ieri probleme cu Toyota sa şi a fost de asemenea nevoit să înainteze mai încet.
Iar problemele acestor bolizi cu motoare cu ardere internă au permis bolizilor electrificaţi Audi să marcheze o zi istorică. Pentru prima dată din 1985 încoace, adică din vremurile alea de glorie a legendarului Audi quattro, producătorul german a reuşit o victorie la o etapă de la Dakar. Unul din bolizii Audi, condus de Carlos Sainz, a devenit învingător, iar ceilalţi doi au ajuns pe locurile 3 şi 5, deci toate 3 maşini au intrat în top 5!
O parte din concurenţi au avut din nou probleme majore cu navigaţia, pierzând timp în găsirea punctelor intermediare corecte. O zonă pietroasă de pantă s-a dovedit a fi o provocare enormă pentru aproape toate vehiculele. Motocicliştii au căzut aproape toţi pe aici, unii de mai multe ori, într-o efort colosal de a trece această provocare. Dar de fiecare dată s-au ridicat din nou şi au continuat.
Tot în aceeaşi zonă un camion Iveco avea dificultăţi de a înainta, iar în spatele lui s-a apropiat nerăbdător maşina cu numărul 246. La un moment dat, camionul Iveco a dat în marşarier pentru a reîncerca manevra şi a buşit concurentul nerăbdător din spatele său. Cu siguranţă nicăieri o asemenea presare a unui camion nu e bună, dar la Dakar nu trebuie să faci niciodată una ca asta.
La categoria camioanelor, apropo, e stabilitate absolută, dominată de Kamaz. Din nou, toate primele 4 locuri au fost ocupate de toate cele 4 echipe Kamaz, prima fiind condusă de campionul de anul trecut, Dmitrii Sotnikov. Cele 4 camioane Kamaz au fost urmate în clasament de camioane Praga, Iveco şi Tatra.
La categoria clasicelor, problemele au fost similare, cu aproape toate maşinile având nevoie de reparaţii în urma nisipurilor grele şi neiertătoare din deşert. Până şi Unimogul clasic a avut nevoie de mici reparaţii. Ucrainenii cu camionul clasic Renault Kerax D-50 au reparat toată noaptea anterioară motorul. În rezultat, camionul a mers mai bine, dar pilotul Sergii Malyk a fost unul din cei care s-au rătăcit în navigaţie, şi au pierdut astfel mult timp.
Vezi mai jos un rezumat video al zilei de ieri de la Dakar, publicat de organizatori.
0
2,360
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!