(VIDEO) Acesta e depozitul global din Svalbard, conceput pentru a rezista celor mai impredictibile scenarii pentru omenire

25 Februarie 2022, 14:40
Redacţia PiataAuto.md
Când se produc evenimente precum cele ce sunt în deplină desfăşurare acum în Ucraina, inevitabil raţiunea ne spune că finalitatea lor poate fi dincolo de orice imaginaţie, iar într-o lume cu atâtea focoase nucleare în arsenal, e mai uşor decât s-ar crede să se distrugă total planeta, transformând-o într-una pur şi simplu nelocuibilă. Din 2008 încoace, însă, omenirea are un depozit global de seminţe, construit în pământ, într-unul din cele mai îndepărtate locuri ale planetei, singura menire a căruia e să asigure continuitatea speciilor în scenariile cele mai sumbre, când planeta ar putea deveni nelocuibilă sau ar pierde diversitatea de plante.
Depozitul poartă denumirea oficială de Rezerva Mondială de Seminţe din Svalbard şi se află pe insula norvegiană Svalbard, numită şi Spitsbergen, localizată la rândul ei departe în Oceanul Arctic, la jumătatea distanţei dintre coasta nordică a teritoriului principal al Norvegiei şi Polul Nord. În linie dreaptă, de la Svalbard până la Polul Nord mai sunt doar 1,000 km, iar insula are cele mai nordice oraşe din lume, conform coordonatelor geografice. Cu o suprafaţă dublă decât cea a Moldovei, pe insulă trăiesc conform estimărilor actuale mai puţin de 3,000 oameni, în schimb aici se regăseşte o populaţie enormă de urşi polari. Din acest motiv, turiştii se pot aventura în afara localităţilor doar dacă acceptă să ia o armă cu ei pentru a se proteja.
În fine, depozitul de seminţe e o construcţie subterană în interiorul unui puncte, la o altitudine de 130 metri deasupra nivelului mării, astfel încât să nu fie supus inundării chiar şi în cazul creşterii nivelului oceanului.
Construcţia e făcută în permafrost, adică în interiorul pământului care e îngheţat tot anul împrejur, acest fapt asigurând o temperatură constantă de circa -5 grade Celsius în interiorul camerelor de păstrare. Fiind construit din pereţi groşi de beton, separaţi în compartimente distincte şi fiind încorporat într-un munte, se consideră că depozitul ar rezista celor mai sumbre scenarii apocaliptice, ce-ar putea avea loc pe pământ, atât din cauze naturale, cât şi umane. Datorită permafrostului din jur, în cazul în care depozitul nu ar mai fi menţinut de vreun om, peste câteva săptămâni temperatura ar urca la -3 grade, dar ar fi menţinută la maxim 0 grade pentru câteva secole înainte.
Construcţia a început în iunie 2006 şi a fost supervizată de toate ţările scandinave. În februarie 2008, depozitul a fost inaugurat oficial.
Rezerva Mondială de Seminţe din Svalbard este un efort internaţional, practic toate ţările din lume trimiţând acolo mostrele lor de seminţe la păstrare. Capacitatea rezervei este de circa 1.5 milioane de seminţe, iar în prezent sunt stocate aproape 1.1 milioane. Svalbard nu este unica bancă de seminţe din lume, multe ţări având băncile lor, ci este mai degrabă o acoperire suplimentară de rezervă, mult mai bine pregătită şi mai strategic poziţionată, pentru a rezista unor scenarii dintre cele mai sumbre.
În prezent, depozitul e deschis periodic doar când se stochează noi seminţe, acolo neexistând un personal permanent. Totuşi, există instalaţii de aerisire, care asigură mentenanţa curentă, iar uneori se fac şi lucrări programate de întreţinere. Depozitul nu primeşte vizitatori simpli, pentru că nu e un obiectiv turistic, dar foarte sporadic unii jurnalişti reuşesc să programeze vizite în interiorul acestei construcţii. În cadrul unei asemenea vizite a fost filmat şi video-ul de mai jos.
0
3,869
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!