(VIDEO) Cum arată şi sună camionul clasic Scania, restaurat cu excelenţă, după ce a parcurs 1.4 milioane km

12 Februarie 2022, 11:22
Redacţia PiataAuto.md
Acest camion clasic Scania, restaurat cu excelenţă, este deja o adevărată legendă printre pasionaţii de camioane, deşi restaurarea sa s-a făcut cu aproape 4 ani în urmă. De atunci şi până azi, acest camion clasic, poreclit „The Old Pirate”, sau „Bătrânul Pirat”, a devenit o vedetă atât de notorie, încât e ajuns un simbol al restaurărilor frumoase şi inspirate, iar mai nou s-au lansat şi jucării pentru copii, dar şi machete de colecţie, care întruchipează acest Scania clasic, reproducând fidel camionul în mărime originală. Ce e atât de special la el, deci, şi care îi este istoria sa?
Ei bine, camionul a fost restaurat de compania olandeză Truck Junkie, iar Olanda e recunoscută drept patrie a celor mai multe ateliere de modificare şi individualizare de camioane. Compania şi-a dorit să omagieze un model clasic notoriu şi a ales cel mai simbolic model pentru asta — Scania 143M, sau R143M. Modelul aparţine familiei Scania 3-series, produsă în Suedia între anii 1987 şi 1998, şi percepţia generală este că acest model a fost cel mai bun camion al timpului său. Simplu şi clar, fără ocolişuri, pur şi simplu era cel mai bun camion şi punct. Iar părerea asta era valabilă şi atunci, camionul învrednicindu-se şi de titlul de camion al anului în Europa, dar şi acum, privind în urmă la modelele din acele timpuri.
Fortificându-şi statutul de legendă, încă de pe atunci acest model Scania îşi câştigase o reputaţie de fiabilitate ireproşabilă, eficienţă în consum şi o exploatare pe care te puteai bizui întotdeauna. Motoarele disponibile începeau de la unităţi de 6 cilindri, de 9.0 litri şi 230 CP, şi ajungeau la mai multe ipostaze de motoare V8, pe atunci Scania făcând deja uz de renumitele sale propulsoare. Cel mai notoriu era un V8 de 14.0 litri, care livra 500 CP! Şi azi 500 CP pe un camion e o putere uriaşă, mai rar întâlnită, dar pe atunci acest camion era un adevărat rege al şoselelor. Prin urmare, şi azi respectul pasionaţilor de camioane pentru acest model e unul enorm.
Tocmai de asta, cei de la Truck Junkie au căutat anume un asemenea model pentru ideile lor de restaurare şi au găsit un exemplar care avea renumitul motor V8. Camionul era unul distrus în urma unui incident, dar motorul, chiar dacă avea 1.4 milioane de kilometri parcurşi, era într-o condiţie fantastic de bună. Apoi au căutat un camion bine păstrat, cu şasiu integru şi cabină la care să se poată lucra. Au găsit unul care parcursese doar 600 mii km, o nimica toată în lumea camioanelor.
Apoi a început munca de restaurare. Cabina a fost restaurată complet, la fel cum se face în cazul maşinilor clasice. Şasiul integru de camion, care parcursese 600 mii km, a primit motorul V8 de 1.4 milioane de km, împreună cu cutia de viteze. Motorul şi cutia au fost de asemenea reasamblate şi recondiţionate, olandezii mai instalând şi un sistem de eşapament nou, care pune în evidenţă într-un mod fantastic sunetul de motor V8!
Pe interior cabina a fost restaurată, însă a rămas aproape de forma sa autentică, originală, fără prea multe excese vizuale, doar peretele posterior fiind iluminat ambiental. La exterior, însă, camionul a primit un design superb, care i-a accentuat formele clasice printr-o combinaţie de vopsea neagră şi gri, cu o linie albă pe mijloc. S-au instalat faruri noi, de culoare galbenă clasică, s-au instalat şi câteva elemente de iluminare suplimentară, toate de culoare galbenă.
Un mic accent galben e realizat şi pe circumferinţa roţilor, iar per total totul e menţinut în limite foarte discrete, cu mult bun gust, fapt care l-a şi făcut atât de îndrăgit. La începutul anul 2018, camionul era gata restaurat, şi imediat acesta a devenit o vedetă întâi în Olanda, apoi şi la întâlnirile de peste hotare, devenind o legendă globală, iar plăcuţele sale BD-DD-01 au devenit la fel de notorii.
Cei de la Truck Junkie l-au tot expus cu mândrie la evenimente până la sfârşitul anului 2020, când au anunţat că acest camion legendar, Bătrânul Pirat, ar merita să ajungă în mâinile unui entuziast care ar merge şi l-ar savura mai mult decât doar de la un eveniment la altul, iar astfel au decis să-l vândă unui colecţionar. Şi se pare că la începutul anului 2021 acest camion legendar a şi plecat într-o colecţie privată, la un preţ pe măsură. Numele cumpărătorului nu e anunţat public, însă putem fi siguri că e cineva care-l adoră cu adevărat şi-i va asigura tratamentul necesar în colecţia sa.
Camionul a devenit atât de simbolic, încât acum există deja jucării pentru copii ce reproduc acest exemplar unic şi chiar modele la scară, de colecţie, cu postament şi tot ce se cuvine pentru a le putea păstra cu pasiune pe un raft.
Iar mai jos includem şi un video al felului în care sună acest camion clasic cu V8 proiectat acum mai bine de 30 de ani. Întrucât eşapamentul e modificat, sunetul e de-a dreptul magnific!
0
11,862
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!