(VIDEO) Cum se produc camioanele Tatra în zilele noastre la fabrica din Cehia

10 Februarie 2022, 15:32
Redacţia PiataAuto.md
În ultimele luni am vorbit în mai multe articole despre camioanele legendarele camioane Tatra din Cehia, dar şi despre aspecte ale ingineriei lor, care le fac atât de speciale. Şi, în lumina a atât de multe mărci de camioane din estul Europei care nu mai există azi, e şi mai intrigant să descoperim că fabrica Tatra din Koprivnice lucrează şi în zilele noastre, iar lucrurile merg spre o redresare tot mai sănătoasă, în anul 2021 fiind înregistrată o uşoară creştere faţă de anul anterior, depăşindu-se chiar şi estimările iniţiale de creştere.
Ce face camioanele Tatra atât de speciale în zilele noastre? Ei bine, în primul rând faptul că şi-au păstrat esenţa ingineriei, care le definea, şi aici ne referim în primul rând la aşa-numitul concept Tatra, care presupune o construcţie cu tub central de transmitere a tracţiune către axe şi construcţie modulară, cu semiaxe, fapt care permite construcţii cu multiple punţi cu tracţiune pe ele şi implicit o capacitate extraordinară în teren dificil. În al doilea rând, pentru că pe familia de modele mai pregătită de condiţii dure şi exploatări speciale, Tatra mai instalează încă un legendar motor V8 răcit cu aer! Da, V8, răcit cu aer, pe un camion dur! În al treilea rând, pentru că istoria fabricii Tatra din anii 90 a fost similar de dificilă, ca şi în cazul multor alte fabrici din fostul bloc estic, dar partea admirabilă e că în ciuda acelor dificultăţi, cehii au rezistat şi şi-au păstrat uzina, iar de câţiva ani buni încoace muncitorii de acolo privesc din nou cu optimism în faţă, iar Cehia se poate mândri că Tatra este o marcă revigorată.
Toate astea fiind spuse, e cât se poate de interesant să vedem cum se produc aceste camioane Tatra în zilele noastre la fabrica din Cehia. Sunt imagini filmate în ultimii 2-4 ani, de la revigorare încoace, iar în ele se pot vedea diverse părţi ale procesului de producţie, pentru mai multe tipuri de camioane curente Tatra. Şi chiar dacă Tatra instalează pe unele modele curente şi motoare de la Cummins sau transmisii de la Allisson, iar pe Tatra Phoenix se pune o cabină produsă de DAF, fabrica încă mai produce o mare parte din componentele finale pe loc, existând inclusiv furnale de turnare a oţelului şi apoi presare, alăturate edificiului de asamblare.
Vezi mai jos, deci, starea în care se află în zilele noastre fabrica Tatra din Cehia şi modul în care se asamblează legendarele camioane.
0
7,931
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!