(VIDEO) Un ZIL 130 în Vietnam e o privelişte rară, care se mai întâlneşte şi-n zilele noastre

19 Februarie 2022, 10:29
Redacţia PiataAuto.md
Să vezi un ZIL 130 în ţările din estul Europei, mai ales în cele din fosta URSS, nu e ceva rar, aceste camioane mai continuând să muncească şi azi, or, ele au fost produse timp de peste 40 de ani şi în număr de 3.4 milioane de unităţi, aşa că mai există multe exemplare care mai muncesc şi în prezent. Dar să vezi un ZIL muncind în Vietnam, e o privelişte mult mai rară, dar care se întâlneşte, totuşi, până în zilele noastre.
Iar explicaţia e pe cât de neştiută, pe atât de simplă. În anii 60, 70, dar şi 80, în timpul perioadei dificile de război şi după ea, URSS a exportat masiv camioane şi automobile în Vietnam, întrucât Vietnamul era o ţară „prietenă” şi tocmai luptase cu SUA. Respectiv, în Vietnam au ajuns şi Lada, şi UAZ-uri, şi camioane GAZ, şi ZIL şi multe vehicule. Iar unele dintre aceste camioane au supravieţuit până în zilele noastre, mai muncind şi acum prin zonele rurale ale acestei ţări.
În video-ul de mai jos un asemenea ZIL 130 e filmat urcând încărcat până la refuz o pantă dificilă, pe un drum de pădure. Motorul original de pe ZIL 130 era un V8 pe benzină, de 6.0 litri, care avea 150 CP şi 402 Nm, dar existau şi tot soiul de variaţii cu conversie la gaz metan sau gaz LPG. Motorul de pe acest ZIL pare a fi cel original, dar nu sună chiar aşa cum ar trebui să se audă V8-ul de ZIL bine calibrat. Şi totuşi, chiar şi în această formă evident obosită, acest camion îşi mai face treaba dificilă şi azi, chiar şi-n asemenea ţări unde mentenanţa lui cu siguranţă e mult mai dificilă decât în zonele unde a fost mai răspândit.

Vezi mai jos secvenţa cu acest ZIL 130 din Vietnam.
0
8,923
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!