Autorii canalelor de YouTube din Rusia au rămas fără o mare parte din venituri din cauza sistării monetizării şi publicităţii în Rusia

7 Martie 2022, 10:59
Redacţia PiataAuto.md
Până la 24 februarie, Rusia era o piaţă în ascensiune la capitolul creatorilor de YouTube, cu o mulţime de canale de cele mai diverse specializări, care produceau conţinut, câştigând o mare parte din bani din monetizare. Piaţa uriaşă garanta multora milioane de vizualizări şi un venit mai mult decât decent din monetizarea acestora, la care se mai adăugau şi eventuale parteneriate de publicitate.
De curând, însă, în contextul războiului din Ucraina, YouTube a blocat iniţial complet monetizarea pentru unele surse media de stat din Rusia, însă ulterior autorităţile din Rusia au somat Google şi YouTube să filtreze o avalanşă de materiale publicitare cu privire la război, care apăreau atât pe YouTube, cât şi pe alte site-uri prin platforma de publicitate a celor de la Google. Pentru a evita orice acuzaţii suplimentare şi pentru că filtrarea manuală ar fi fost aproape imposibilă, cei de la Google au decis să sisteze în totalitate, pe termen nedeterminat, afişarea publicităţii pe YouTube pe teritoriul Rusiei. Astfel, toţi cei care vizionează clipuri din Rusia nu mai văd deloc publicitate, ceea ce poate fi tratat ca un plus pentru spectator, însă, în acelaşi timp, pentru creatorul de conţinut nu se mai generează nici un ban din vizualizările de pe teritoriul Rusiei.
Foto: Captură dintr-un clip recent cu un Rolls-Royce, de pe un canal din Rusia

La modul practic, cei care creează conţinut în Rusia, dar au audienţă preponderent în alte ţări, nu vor avea atât de mult de suferit, întrucât video-urile lor pot genera bani în continuare din afişările în alte ţări. Cei care au audienţă preponderent din Rusia, însă, vor simţi o reducere drastică a veniturilor din monetizare şi vor rămâne, efectiv, doar cu publicitatea din eventuale parteneriate directe pentru plasamente în video.
Iar asta înseamnă că foarte mulţi din cei care produceau conţinut, chiar şi dintre cel care nu au legătură cu politica sau cu reflectarea ştirilor, spre exemplu conţinut auto, vor avea de suferit şi mulţi dintre ei fie vor fi nevoiţi să-şi reducă drastic echipele de producţie şi calitatea filmărilor, fie să-şi sisteze în totalitate activitatea sau să se reprofileze spre alte audienţe. Sigur, interdicţia ar putea fi una temporară, deocamdată nefiind clar niciun termen, dar, după blocarea aproape a tuturor reţelelor sociale de către autorităţile din Rusia pe intern, cei mai mulţi bloggeri au aşteptări mult mai sumbre despre disponibilitatea în general a YouTube-ului în Rusia.
Foto: Captură dintr-un clip cu tractorul cu şenile cu motor V8, de pe un canal din Rusia

Desigur, pe filiera canalelor auto, mulţi îşi vor aminti de excesele şi pe alocuri opulenţa la care ajunseseră autorii mai multor canale de YouTube din Rusia, pur şi simplu pentru că-şi permiteau să o facă, iar aici ne referim atât la autorul care a dat foc unul Mercedes, a distrus un Porsche Taycan, apoi a spulberat un BMW, cât şi la acei care modificau Rolls-Royce-uri.
Foto: Captură dintr-un video care a făcut înconjurul lumii, a unui vloggger din Rusia care a dat foc unui Mercedes-AMG GT 4-door Coupe

Dar, obiectiv vorbind, e la fel de adevărat că existau mulţi creatori de canale auto, care făceau cu adevărat conţinut de calitate, total apolitic, şi care vor avea şi ei de suferit acum.
0
2,122
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!