Pilotul rus Nikita Mazepin a fost concediat din echipa Haas din Formula 1, iar contractul echipei cu compania tatălui său a fost reziliat

5 Martie 2022, 12:28
Redacţia PiataAuto.md
Echipa Haas din Formula 1 a anunţat astăzi că l-a concediat cu efect imediat pe pilotul său rus, Nikita Mazepin, ca urmare a războiului din Ucraina. Totodată, echipa Haas a anunţat că a reziliat şi contractul de sponsorizare cu compania rusească Uralkali, condusă de tatăl lui Nikita Mazepin.
Foto: Nikita Mazepin, pilotul concediat al echipei Haas

Decizia celor de la Haas era pe cât de aşteptată, pe atât de dificilă. Încă săptămâna trecută, imediat după începutul invaziei trupelor ruse în Ucraina, presiunea pe cei de la Haas a devenit enormă, întrucât şi bolizii lor erau vopsiţi în culorile steagului rus şi totodată a celor de la Uralkali. Marea problemă în toată ecuaţia nu era însăşi originea rusească a pilotului sau companiei, ci faptul că tatăl lui Mazepin e cunoscut ca fiind un apropiat al puterii de la Kremlin, prin urmare orice asociere cu Uralkali e văzută acum ca o asociere cu cercurile puterii de la Kremlin şi cu Putin personal. Mai mult ca atât, în lumina celor produse în Ucraina, Mazepin şi-a permis să facă nişte comentarii deplasate despre calificarea războiului.
Pe lângă asta, chiar şi înainte de războiul din Ucraina, Mazepin era văzut în Formula 1 ca singurul pilot care nu şi-a meritat prin propriile forţe locul, ci a fost pus acolo, practic, de tatăl său. În mai multe curse acesta a fost acuzat de comportament lipsit de etică şi nesportiv în raport cu ceilalţi piloţi, inclusiv punându-i în pericol sau nepermiţându-le să-l depăşească pe al doilea cerc în timpul cursei, el ajungând tradiţional printre ultimii la final. Deci, Mazepin a devenit cel mai puţin respectat pilot de însăşi colegii săi, de mai multe ori alţi piloţi anunţând publică că acest om nu are ce căuta în Formula 1. De curând, după remarcile sale cu privire la războiul din Ucraina, cunoscutul prezentator Top Gear i s-a adresat pe Twittr lui Mazepin, spunându-i să se ducă să piloteze singur în Rusia, că tot ar ajunge ultimul la final.
În fine, decizia finală vine totuşi în contextul celor ce se întâmplă acum în Ucraina şi dorinţei celor de la Haas de a nu-şi compromite imaginea colaborând cu o companie cu legături la Kremlin şi cu un pilot, care e fiul celui ce conduce acea companie. Iniţial, săptămâna trecută Haas a scos culorile Rusiei de pe bolizii său, iar azi a anunţat şi decizia finală de a-l concedia pe Mazepin şi de a întrerupe parteneriatul său cu Uralkali. Deocamdată nu e clar cine îl va înlocui pe Mazepin în echipa Haas. Cel de-al doilea pilot al echipei, Mick Schumacher, fiul marelui Michael Schumacher, îşi păstrează locul în echipă.
Foto: Gunther Steiner, şeful echipei Haas

Amintim, acum câteva zile organizatorii Formula 1 au anunţat că au reziliat total şi contractul cu organizatorul local, iar astfel curse în Rusia nu vor mai avea loc.
0
7,747
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!