Rânduri mari la staţiile de carburant în Moldova şi România: cât economisim când facem plinul înainte de o scumpire?

10 Martie 2022, 09:43
Redacţia PiataAuto.md
Ieri seară s-au înregistrat situaţii de rânduri mari la staţiile de carburant, atât în Moldova, cât şi în România, din motive uşor diferite, dar ambele bazate pe scumpirile mari din aceste zile.
Foto: Imagine de la o staţie din România

În Republica Moldova, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) publică întotdeauna preţurile plafon în avans, pentru următoarea zi, iar astfel şoferii au o informaţie certă despre cât vor costa carburanţii în următoarea zi. Ieri scumpirea anunţată pentru azi a fost de 1 leu per litru de benzină şi aproape 2 lei per litru la motorină. Fireşte, reacţia multora dintre noi a fost să ne dorim să facem plinul cu un preţ mai mic.

În România, nu există un asemenea mecanism, iar panica de la staţiile de carburant a fost alimentată de preţuri crescute brusc afişate la câteva benzinării în reţeaua MOL, conform informaţiilor publicate de ministrul energiei din România. Ministrul a mai spus că această reţea are probleme la o rafinărie din Ungaria, motiv din care întâmpină probleme temporare ale stocurilor. Preţurile afişate la câteva staţii au făcut rapid înconjurul internetului pe reţele sociale şi au generat rapid cozi imense la benzinării, oamenii având o frică justificată că acel preţ s-ar putea răspândi şi alte staţii sau că ţara ar putea rămâne fără stocuri de carburanţi. Ministrul a infirmat cu vehemenţă orice asemenea riscuri, însă, declarând că azi se vor face controale la reţeaua MOL, şi că dacă responsabilii reţelei ar fi fost mai atenţi în a-şi gestiona stocurile, n-ar fi ajuns în asemenea situaţie. El a mai asigurat publicul că nu există nici un motiv fundamentat de panică în această situaţie.
Foto: Rânduri la staţii, Iaşi, 09.03.2022

Însă, atunci când se creează asemenea valuri de rânduri la staţii, oriunde în lume, ele pot duce la epuizarea stocurilor de la o staţie sau alta, sau de la mai multe odată, fapt care e absolut firesc. Tocmai de asta, în urma rândurilor mari, ieri au existat staţii care nu au mai vrut sau nu au mai putut alimenta cu cantităţile dorite de cei ce stăteau la coadă.

Mai există însă, un raţionament esenţial, şi anume, vrem să facem împreună un calcul a cât putem economisi efectiv dacă mergem să facem plinul în mijlocul unui asemenea val de panică. Un rezervor la maşinile moderne în mediu are cam 45-55 litri, la unele mai de demult sau cu consum mai mare poate 60 litri. Majoritatea vor avea cel puţin o treime din rezervor, poate jumătate de rezervor. Deci să facem plinul ar însemna să punem între 25 litri şi 50 litri de combustibil, în cele mai multe cazuri. În cazul ideal, când pur şi simplu treci de la muncă spre casă pe la o staţie, fără a sta în rânduri, şi faci plinul, faci inevitabil o economie. La o scumpire de 1 leu a benzinei, precum cea din Moldova, dacă ai alimentat ieri, şi nu azi — ai economisit între 25 şi 50 lei cel mai probabil, sumele mai mari fiind doar pentru maşini cu rezervoare mult mai mari sau dacă aveai rezervorul aproape gol. La partea de diesel, suma e dublă, pentru că şi scumpirea a fost de 2 lei — deci între 50 şi 100 lei.
Problema apare atunci când trebuie să stai 1-2 ore în rând pentru a alimenta, sau şi mai mult, să ieşi special pentru asta, să te deplasezi spre o staţie, să stai acolo în rând şi să revii înapoi. O oră de stat în rând iarna, cu motorul pornit, înseamnă de obicei cam 1 litru de combustibil consumat. Două ore — înseamnă 2 litri. În bani asta înseamnă deja 25-50 lei arşi în aşteptare, pentru a economisi 25-50 lei sau 50-100 lei la diesel. Sună neverosimil, însă poţi verifica cifra de consum instantaneu de pe calculatorul de bord al maşinii tale, când stai la ralanti — cam toate motoarele vor avea între 0.8 şi 1.2 litri/oră.

Dacă mai punem la socoteală şi o deplasare special pentru a alimenta, cu încălzire motor şi măcar 3-4 km de rulare într-o direcţie şi apoi 3-4 înapoi, cei 6-8 km de rulare lentă în oraş, la început cu motorul rece, vor însemna inevitabil încă 1.0-1.5 litri de carburant consumaţi, care anulează şi mai mult orice economie pe care ai putea să o faci.
Deci, concluzia este că alimentarea înainte de scumpire are rost, fără îndoială, pentru că acum fiecare ban contează pentru toţi, însă nu cu preţul de a sta ore în şir în rând, pentru că astfel efectiv economisirea se echivalează cu zero sau aproape zero. Cu cât mai mare e panica de la staţii, cu atât mai contraproductivă devine ideea de a sta în rând pentru a face plinul în scop de economie. Ştim că asta sună neintuitiv, dar oricine îşi poate verifica propriile cifre, bazate pe propria maşină, şi ajunge la concluzia sa în cifre.
0
2,407
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!