(VIDEO) Acesta e Letenda, autobuzul electric cu podea încălzită de la baterii, creat să reziste şi-n clima rece a Canadei

3 Martie 2022, 14:29
Redacţia PiataAuto.md
De multe ori când vorbim de autobuze electrice, acestea sunt încă în mare create pe baza autobuzelor tradiţionale, cu o adaptare a sistemelor de propulsie. Şi în timp ce la maşini s-a trecut demult la proiectare de la zero a mai multor modele drept electrice, din start, pentru o eficienţă mai bună a conceptului, la autobuze aproape nimeni nu face asta. Totuşi, în Canada există o companie care a muncit câţiva ani la un asemenea autobuz şi l-a prezentat de curând.
Companiei îi spune Letenda, iar autobuzul poartă numele de Letenda Electrip. Autobuzul e unul din clasa medie urbană şi regională, având 9 metri lungime, dar construcţia modulară permite adaptarea lungimii şi numărului de locuri în mai multe ipostaze. Scheletul autobuzului, întreaga sa platformă, sunt realizate şi aluminiu, pentru a fi mai uşoare — o soluţie foarte îndrăzneaţă pentru un autobuz. Dar soluţiile îndrăzneţe ale acestui autobuz din Canada nu se opresc aici.
Creatorii săi au ţinut foarte mult să-l facă adaptat pentru clima rece, precum cea din zone îndepărtate ale Canadei. Tocmai de asta, ei au transformat ceea ce constituie de obicei o problemă pentru alte vehicule electrice într-un avantaj. Bateriile electrice ale autobuzelor degajează căldură, de obicei în utilizare, pentru că se operează cu puteri mai mari, iar soluţia e de obicei în sisteme de răcire şi radiatoare, care să degajeze căldură în aer. Dar cei de la Letenda au creat un circuit auxiliar de la baterii către podeaua a autobuzului, prin care căldura degajată de la baterie încălzeşte podeaua autobuzului, iar astfel se încălzeşte habitaclul acestuia, exact după principiul podelelor încălzite din case. Parbrizul şi zonele vitrate laterale ale şoferului vor fi încălzite cu circuite electrice.
Imagine: Podeaua încălzită a autobuzului

Bateria, apropo, poate avea o capacitate de 222-296 kWh şi furnizată de o divizie a companiei americane Cummins. Ea acceptă o putere de încărcare de 150 kW, ceea ce înseamnă că se încarcă în doar 2 ore, însă autonomia autobuzului n-a fost deocamdată anunţată.
Vezi mai jos şi un scurt video de prezentare a acestui autobuz electric cu podea încălzită din Canada.
1
1,415
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!