(VIDEO) Cum înaintează un Tatra 148 6x6, camionul cu motor V8 răcit cu aer, care accepta şi diesel, şi benzină

18 Martie 2022, 17:17
Redacţia PiataAuto.md
Camioanele Tatra 148 au fost cândva mândria Cehiei, alături de Praga V3S, despre care am vorbit mai mult timp în urmă. Spre deosebire de Praga, care erau cumva prima opţiune a armatei Cehoslovaciei de atunci, Tatra 148 şi-au făcut o carieră strălucită în folosirea în scopuri civile, câştigându-şi o reputaţie de cal de muncă nepretenţios, care înainta pe oriunde.
Camionul Tatra 148 a fost produs între anii 1972 şi 1982, însă deja pe atunci avea implementate cam toate ingredientele Tatra prezente şi astăzi — tub central modular de tracţiune cu semiaxe, posibilitatea ca toate trei punţi să fie motrice, în formulă 6x6, cu diferenţiale blocabile, şi un motor V8 diesel, răcit cu aer.
Foto: Construcţia cadrului, şasiului, şi a tubului de tracţiune de pe Tatra 148

Blocul cilindric al motorului era realizat din fontă, pentru durabilitate maximă, iar chiulasa — din aluminiu. Şi deja atunci, în anul 1972 când apăruse acest Tatra 148, motorul folosea deja injecţie directă. Avea o cilindree de 12,667 cm cubi şi dezvolta 200 CP la 2,000 rpm, asigurând şi un cuplu maxim de 800 Nm la 1,200 rpm.
Foto: Motorul V8 răcit cu aer al lui Tatra 148

Tocmai cuplul generos şi favoriza capacitatea de înaintare a acestui motor, iar răcirea cu aer îl făcea imun la problemele altor camioane din acele timpuri la geruri. Nu exista sistem de răcire prin lichid — nu exista nici ce să îngheţe la temperaturi foarte mici. Tocmai de asta, acesta camioane au muncit în acele timpuri în toate zonele climatice ale planetei.
Mai mult ca atât, versiunile militare avea şi mai multă flexibilitate la exploatare. Da, deşi în dotarea armatelor erau mai multe Praga V3S, se cumpărau şi suficiente exemplare Tatra 148, inclusiv din cele care să servească în funcţii auxiliare de logistică. Motoarele de pe versiunile militare aveau valvele ranforsate şi, întrucât totul era proiectat pentru o durabilitate maximă, motorul putea accepta drept carburant atât dieselul, cât şi benzina sau chiar kerosenul. Şi asta chiar dacă avea un raport de compresie tipic motoarelor diesel, de 16.5:1. Deci, carburantul implicit era motorina, inclusiv cea mai vâscoasă şi de calitate precară, dar, dacă în condiţii militare dieselul sfârşea, acest motor de Tatra putea fi alimentat cu benzină, kerosen şi, practic, tot ce poate avea calităţi de combustie similare!
În video-ul de mai jos e filmat un asemenea camion militar Tatra 148, care e echipat şi cu o macara. E tocmai unul din camioanele care avea funcţie logistică auxiliară cândva, dar e impresionant că şi azi, la 40 de ani după ce acest camion a ieşit din producţie, iar acest exemplar e deja ruginit şi oarecum obosit, el a putut fi pornit şi a putut înainta pe un poligon, demonstrând că aceste Tatra clasice erau pur şi simplu indestructibile.
1
20,412
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!