Dacia Jogger a primit o singură stea la testul de siguranţă EuroNCAP, fără a fi testată, de fapt

13 Aprilie 2022, 14:02
Redacţia PiataAuto.md
EuroNCAP a dat azi publicităţii rezultatele testului de siguranţă pentru noua Dacia Jogger, model care poate avea până la 7 locuri şi 3 rânduri de scaune şi se poziţionează ca un model aflat la hotarul dintre un SUV şi un van. Astfel, Jogger a primit doar 1 stea, iar paradoxul e că modelul românesc nu a fost efectiv testat, nu a fost lovit de perete în halele EuroNCAP, ci i s-a oferit punctajul teoretic, doar pe baza testului cu Sandero Stepway.
Explicaţia celor de la EuroNCAP constă în faptul că ambele maşini împart aceeaşi platformă tehnică. Asemenea proiecţii de punctaj au mai existat în trecut, însă doar pe maşini identice ca dimensiuni şi construite pe aceeaşi platofrmă tehnică, spre exemplu Opel şi Peugeot. O singură transpunere diferită a fost cândva la Peugeot 208 şi 2008, modele construite pe aceeaşi platformă, dar cu gardă la sol diferită. În cazul lui Sandero Stepway şi Jogger, însă, datele tehnice, dimensiunile şi greutatea par mult prea diferite pentru a egala testul de siguranţă.
Foto: Imagine din testul de siguranţă cu Dacia Sandero Stepway, care a stat la baza punctajului pentru Jogger

Jogger măsoară 4.55 metri lungime, faţă de 4.10 metri în cazul lui Sandero Stepway, şi cântăreşte 1,205 kg, faţă de 1,077 kg faţă de Sandero Stepway.
Totuşi, EuroNCAP a luat exact punctajele obţinute de Sandero Stepway şi a luat în calcul faptul că Jogger poate avea 7 locuri la bord. Apoi lipsa martorului pentru centurile necuplate din rândul 3 a fost motivul pentru care maşina a mai pierdut jumătate de punct, iar astfel nu s-a mai calificat pentru 2 stele, cât avea Sandero Stepway, ci doar pentru un calificativ de o singură stea.
1
2,528
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!