Producătorul de maşini electrice Lucid Motors va construi o fabrică în Arabia Saudită, într-unul din oraşele noi tehnologice din această ţară

22 Mai 2022, 17:07
Redacţia PiataAuto.md
Arabia Saudită îşi trage bogăţiile din vânzările de petrol, însă ştie că petrolul nu va exista la infinit, că rezervele se vor epuiza într-o zi, iar astfel, în prezent, ţara are în desfăşurare programe grandioase la nivel naţional, care se întind pe câteva decenii şi care prevăd o transformare imensă a economiei ţării spre tehnologie şi producţie în industrii avansat.
Acum câteva săptămâni, vorbeam despre oraşul linear The Line, de 170 km lungime şi nici 1 km lăţime, construit de la zero, fără maşini, cu o infrastructură cu trenuri subterane de mare viteză, şi un întreg oraş construit în trei nivele de la cel superior rezidenţial până la cel inferior funcţional şi cel de dedesubt pentru căi de comunicaţie şi transport. Apoi am vorbit despre oraşul flotant Oxagon, care e conceput ca un centru industrial parţial pe mare, parţial pe uscat, unde urmează să existe un hu imens pentru fabrici cu producţie hi-tech şi centre de cercetare şi dezvoltare. Iar pe lângă asta, am mai vorbit şi despre un oraş montan, numit Trojena, conceput să devină un centru de schi şi odihnă montană, dar totodată şi un loc de trai al oamenilor ce şi-ar dori o climă mai răcoroasă. Toate aceste oraşe fac parte dintr-un nou conglomerat urban, numit Neom, care urmează să atragă 1 milion de oameni inovativi din toate colţurile lumii, datorită unui statul special al oraşului, cu legi mult mai liberale. Iar construcţia la acest conglomerat urban este deja în plină desfăşurare.
Foto: Oraşul The Line, amplasat pe harta Arabiei Saudite

Şi adevărul e că Neom e un proiect grandios şi ambiţios care nu vine pe o fundaţie goală, doar pe o idee, ci în urma unei prime experienţe mai mici, începute în 2005, şi care continuă până în prezent. E vorba de oraşul KAEC, o abreviere de la King Abdullah Economic City, situat pe malul Mării Roşii, în vestul ţării, puţin mai la nord decât capitala. Oraşul are 181 km pătraţi, la el se poate ajunge în 20 minute cu maşina pe autostrăzi din capitală şi a fost conceput exact în acelaşi stil de hub tehnologic de industrial, fiind construit pe un loc gol şi fiind parte a aceluiaşi program Vision 2030 din care e parte şi Neom, chiar dac Neom e localizat mult mai la nord. Ideea e că oraşul KAEC a fost un prim experiment la scară mai mică şi întrucât aici există deja rezidenţi avansaţi şi lucrurile au pornit pe o dezvoltare promiţătoare, s-a trecut şi la proiectul de o scară mult mai mare, Neom. Ei bine, revenind la cei de la Lucid Motors, pe care i-am menţionat în titlu, aceştia tocmai au anunţat că vor fi şi ei rezidenţi cu hub de producţie în Arabia Saudită.
Foto: Oraşul KAEC, aspectul actual de sus al oraşului deja construit

Fireşte, Lucid Motors are deja o fabrică în SUA, dar producătorul de maşini electrice vizează o dezvoltare globală. Şi dacă-şi aminteşte cineva istoria de acum câţiva ani, când Elon Musk spunea că are fonduri pentru a face din Tesla o compania privată, răscumpărând acţiunile, discuţia atunci se ducea cu fondul suveran din Arabia Saudită. Dar, după zvâcnirile acelor declaraţii, înainte de a fi bătută palma, acel fond şi-a îndreptat atenţia spre Lucid Motors şi a devenit unul din principalii acţionari ai companiei. Prin urmare, decizia de acum, de a construi o fabrică în Arabia Saudită, e una luată şi de acţionarii saudiţi ai companiei. Iar astfel Lucid Motors va deveni primul producător auto cu o fabrică propriu-zisă pe teritoriul Arabiei Saudite.
Cei de la Lucid au analizat mai multe opţiuni de amplasare, inclusiv Oxagon, oraş care abia urmează a fi construit, parte din Neom. Dar, întrucât fabrica trebuie construită mai devreme, iar în KAEC există deja infrastructură completă, până la urmă Lucid Motors a ales KAEC drept oraş de amplasare a fabricii sale de maşini electrice.
Foto: Imagini cu fabrici existente în prezent în hub-un industrial KAEC

Capacitatea iniţială a noii fabrici va fi de 155,000 vehicule anual. La etapa iniţială aici se va face asamblarea finală pe baza componentelor venite de la fabrica din SUA, după care se va trece la mult mai multe procese realizate local, cu circa 4,500 oameni angajaţi. Cei din Arabia Saudită i-au primit cu braţele deschise pe Lucid Motors, garantându-le finanţare de 3.4 miliarde de dolari pentru construcţia noii fabrici şi totodată autorităţile au semnat un memorandum prin care îşi confirmă intenţia de a cumpăra 100,000 de automobile electrice Lucid pe parcursul a 10 ani, garantând astfel şi o cerere minimă pentru noua fabrică. Aşa că viitorul Lucid Motors în Arabia Saudit pare să fie unul cu un fundament bine asigurat. Iar, mai mult ca orice, viitorul Arabiei Saudite pare să fie unul mult mai vizionar decât al ţărilor care pur şi simplu vând gaz şi petrol şi rămân a fi o economie bazată pur pe exporturi de carburanţi şi nu fac nimic pentru a-şi modifica paradigma din timp, cu mult înainte, cât încă mai există miliardele încasate din petrol. Asta face diferenţa, probabil, dintre lideri mărunţi şi cei vizionari.
Foto: Proiectul viitoarei fabrici Lucid în Arabia Saudită
0
1,673
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!