(VIDEO) Cum funcţionează şi cum sună un motor V8 în miniatură, de 28 cm cubi şi 12 cm lungime

24 Mai 2022, 21:26
Redacţia PiataAuto.md
Motoarele V8 sunt adorate aproape de toţi pasionaţii auto, mai ales pentru că de obicei acestea implică multă putere, un sunet frumos, dar şi o cilindree mare. Dar în lume există un motor V8 în miniatură, dar perfect funcţional, care are doar 12 cm lungime şi o capacitate cilindrică totală de doar 28 cm cubi. Deci, fiecărui cilindru îi revine 3.5 cm cubi!
Motorul e produs de o companie numită Toyan şi e conceput pentru tot soiul de experimente şi demonstraţii. Spre exemplu, copii care învaţă fizica la şcoală ar fi încântaţi să vadă pe viu funcţionarea unui asemenea motor în laboratorul de fizică.
Aşadar, motorul are 8 cilindri, funcţionează în 4 timpi, are cele două blocuri poziţionate la 90 grade şi are toate componentele normale ale unui motor în mărime reală — valve, arbori cu came, arbore cotit, pistoane, biele, cuzineţi, inele, chiar şi răcire cu lichid. Întregul motor cântăreşte doar 2.05 kg şi dezvoltă, apropo, 4.35 CP.
Ei bine, un youtuber din SUA a luat un asemenea motor pentru teste proprii. Motorul, apropo, costă 1,800 dolari, dar, la atenţia şi precizia cu care e construit, îşi merită toţi banii. Youtuber-ul la încercat în diverse regimuri de funcţionare şi a atins 10,500 rpm cu el. În fişa tehnică a motorului, scrie că acesta poate atinge şi 12,000 rpm.
Pentru a-l experimenta mai departe, youtuber-ul a tăiat apoi colectoarele, ca să lasă motorul să sune mai gălăgios. Sigur, la doar 28 cm cubi, motorul nu sună ca un V8 de Mustang, dar de dragul experimentului, funcţionarea acestui mic V8 e fascinantă! Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
17,395
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!