Marina Germană vrea să cumpere şantierul naval din Rostock, pentru a accelera construcţia de nave militare

25 Iunie 2022, 17:08
Redacţia PiataAuto.md
Guvernul Germaniei, prin Marina Germană, a confirmat ieri că are intenţia de a cumpăra şantierul naval Rostock, aflat în insolvenţă, depunând o ofertă în acest sens. Dacă oferta va învinge în concursul care va urma, Marina Germană va putea demara acolo construcţia accelerată de nave militare, în urma schimbării politicii de apărare, anunţată de cancelarul Olaf Scholz, ca rezultat al războiului început de Rusia în Ucraina.
Şantierul naval Rostock are o istorie lungă de producţie a navelor, dar din ianuarie 2022 e în insolvenţă, având 2.000 de angajaţi. Şantierul naval a fost cumpărat în 2016 de către o companie chineză cu sediul în Hong Kong şi a activat până de curând, construind preponderent nave civile sau componente pentru acestea. A beneficiat de investiţii din partea companiei chineze, dar n-a reuşit să iasă în profitabilitate, eşuând în rambursarea creditelor oferite de bănci şi de statul german.
Planul de achiziţie de către Marină a şantierului naval se încadrează în strategia anunţată de cancelar, de a fortifica nivelul de dotare al armatei, după decenii la rând, în care armata din Germania era echipată rarefiat, în continuarea politicilor din perioada războiului rece. Schimbarea contextului de securitate european odată cu războiul din Ucraina, însă, i-a făcut şi pe cei din guvernul german să regândească strategia de securitate şi să acţioneze acum în acest sens. Guvernul nu a anunţat suma pe care a inclus-o în oferta de achiziţie, însă Marina Germană planifică nu doar să producă nave militare acolo, ci şi să transforme locul într-un centru logistic important, dată fiind amplasarea sa pe malul Mării Baltice.
0
13,943
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!