(VIDEO) Aceasta e Titus, un vehicul militar modern din Cehia, construit pe baza şasiului unui camion Tatra 6x6

8 Iulie 2022, 17:18
Redacţia PiataAuto.md
Despre Tatra ştim că produce camioane superbe în timpurile noastre şi că e pe o linie ascendentă de dezvoltare, dar în zilele noastre nu mai există niciun autoturism Tatra, ultimul model, Tatra 700, fiind produs în anul 1999. Însă în domeniul vehiculelor militare, există o Tatra ce arată a autoturism, dar e construită pe un şasiu de camion şi, datorită blindajului, greutatea totală o încadrează tot la segmentul de camioane. Aceasta e Tatra Titus 6x6, un proaspăt vehicul militar din Cehia, care e şi compact, dar şi extraordinar de capabil.
Tatra Titus 6x6 e un vehicul din categoria MRAV, adică un vehicul blindat cu multiple scopuri. Este construit pe şasiul camionului Tatra 815-7, iar asta înseamnă că face uz de renumitul concept de tracţiune Tatra, cu tub central de tracţiune, punţi articulate şi diferenţiale blocabile. Aşadar, toate 6 roţi sunt motrice, iar datorită dimensiunilor compacte şi formulei 6x6, Tatra Titus e unul din cele mai capabile vehicule militare de talia sa din lume, cehii reuşind să facă uz de calităţile legendare ale camioanelor Tatra şi să le insereze într-o formă de vehicul compact.
Motorul care propulsează acest vehicul e de asemenea unul folosit şi la camioane. Nu e cel răcit cu ardere de concepţie Tatra, ci unul de origine Cummins, răcit cu lichid. Are 10,8 litri volum şi dezvoltă 500 CP şi 2.102 Nm! Deci, această Tatra poate efectiv rupe pământul de sub ea atunci când galopează prin cel mai dificil teren!
Apropo, vehiculul are o cutie automată Allison, cu 6 trepte, şi mai are şi o cutie de transfer cu demultiplicator de cuplu. Iar puntea viratoare nu e doar cea din faţă, ci şi cea spate, ceea ce face această Tatra şi mai manevrabilă în spaţii înguste.
Vehiculul are un grad excepţional de armură, dezvoltat împreună cu francezii de la Nexter. Până şi elementele suspensiei pneumatice sunt protejate. Iar blindajul maşinii e atât de consistent, încât aceasta promite să reziste oricărui calibru de puşti, oricăror mine dar şi unor explozii de până la 150 kg de trotil.
Actualul Titus 6x6, despre care vorbim azi, e iteraţia lansată în 2021, ca evoluţie a vehiculului cunoscut anterior exclusiv ca Nexter Titus. Acum, însă, parteneriatul dintre Tatra Defense şi Nexter a fost aprofundat, vehiculul a beneficiat de cele mai noi actualizări tehnice Tatra şi de cele mai noi tehnologii de apărate Nexter, iar astfel în cea mai mare parte a lumii vehiculul va fi vândut drept Tatra Titus 6x6, iar pe volan se va afla o emblemă Tatra.
Configuraţiile habitaclului pot fi diverse, astfel încât Tatra Titus 6x6 poate fi configurat în rol de vehicul de comandă, de comunicaţii, de recuperare, de transport a muniţiilor, de recunoaştere sau de ambulanţă militară.
Pentru propria apărate, Titus 6x6 poate fi echipat cu puşti teleghidate din interior. Vehiculul e certificat conform standardelor NATO, Stanag, şi a intrat deja în producţia de serie în Cehia şi Franţa, pentru a fi livrat forţelor militare, atât din Cehia cât şi din alte ţări NATO.
Vezi mai jos un video cu acest vehicul militar modern din Cehia.
0
12,509
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!