UE a ratificat acordul prin care camioanele din Moldova şi Ucraina nu mai au nevoie de autorizaţii, iar permisele şoferilor şi certificatele sunt recunoscute

11 Noiembrie 2022, 10:22
Redacţia PiataAuto.md
Parlamentul European a anunţat ieri ratificarea acordurilor cu Moldova şi Ucraina pentru liberalizarea transporturilor de camioane şi excluderea a o mulţime din piedicile birocratice anterioare. Astfel, camioanele din Republica Moldova şi România vor putea tranzita sau intra ca destinaţie finală în toate ţările UE, fără necesitatea autorizaţiilor utilizate anterior. Liberalizarea este valabilă în ambele direcţii, atât în export spre UE cât şi import spre Moldova sau Ucraina.
De asemenea, acordul ratificat de UE presupune că permisele de conducere ale şoferilor din Moldova şi Ucraina, precum şi certificatele de competenţă profesională, emise de autorităţile naţionale, sunt automat recunoscute pe întreg teritoriul UE, fără necesitatea de a deţine echivalentele lor internaţionale, cum se întâmpla până acum. Pentru şoferii din Moldova e un subiect deosebit de important, întrucât mulţi dintre ei aveau limitate şansele de operare pe teritoriul UE până la obţinerea acestor acte internaţionale.
Toate aceste prevederi ar trebui să reducă şi timpii de procesare a actelor la vămi şi puncte de control, fluidizând sistemul de transport cu camioane şi permiţând acestor şoferi să nu piardă timp la rânduri lungi în aşteptare, cum se întâmplase anterior. Şi, totodată, ar trebui să le reducă transportatorilor costurile logistice şi timpii necesari pentru acte birocratice.
Aceste acorduri intraseră în vigoare într-o formă provizorie din iunie 2022, însă acum, odată cu ratificarea lor, acestea au luat o formă finală. Totuşi, acordurile au un caracter temporar, cu termen de acţiune stabilit până la 31 martie 2023, urmând ca acest termen să poată fi extins dacă părţile vor considera necesar. Acordul pentru Ucraina a fost votat în parlamentul european cu 586 voturi pentru şi 7 abţineri, iar cel pentru Moldova — cu 596 voturi pentru şi 7 abţineri.
0
1,115
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!