Toyota va concedia toţi angajaţii de la fabrica sa din Rusia până la Anul Nou, iar soarta uzinei e incertă

8 Decembrie 2022, 10:23
Redacţia PiataAuto.md
Toyota a oprit producţia la fabrica sa din Sankt Petersburg, Rusia, la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, iar marca Lexus plecase imediat de pe piaţă. Totuşi, marca Toyota rămăsese o perioadă prezentă, iar fabrica, deşi stagna, era încă oficial doar în pauză de producţie, cu angajaţi trimişi în şomaj tehnic.
În toamnă Toyota anunţase planurile de închidere definitivă a fabricii şi concediere a celor 2.350 de angajaţi prin acorduri amiabile, cu plata a până la 12 salarii. Acordurile şi concedierile au început în noiembrie, iar cei de la Toyota propuseseră autorităţilor din Sankt Petersburg şi celor de la institutul automobilistic de stat NAMI să preia fabrica, după exemplul fabricii Renault din Moscova. Totuşi, nici autorităţile din Sankt Petersburg, nici NAMI, n-a fost interesant de ea, ba dimpotrivă, imediat după asta în fabrică au venit tot felul de structuri cu controale, aşa că soarta de mai departe a fabricii, după închidere, e total incertă. Există mari şanse ca ea să fie vândută la un preţ simbolic cuiva, fie să „dispară” bucată cu bucată, stagnând fără activitate.
Iar din cei 2.350 angajaţi ai fabricii, s-au găsit 137 care s-au încăpăţânat să nu accepte acordurile amiabile şi să refuze plecarea. Aceştia vor fi concediaţi forţat oricum, însă, până la 31 decembrie, doar că în baza legii disponibilizărilor forţate. După acel moment, Toyota va închide oficial orice activitate de producţie şi vânzări de maşini noi, rămânând să transmită doar piese de schimb dealerilor, pentru maşinile aflate în garanţie.
Anterior, fabrica Toyota din Rusia fabrica mai multe modele populare, precum RAV4 şi Camry, având o capacitate de 100 mii maşini pe an.
0
1,089
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!