(VIDEO) Cum înainta un camion românesc Roman 6x6 pe şasiu DAC 665T în condiţii de iarnă la munte

28 Decembrie 2022, 10:29
Redacţia PiataAuto.md
DAC 665T a fost cu siguranţă unul din cele mai reuşite camioane româneşti din câte s-au produs vreodată, iar capacitatea sa de înaintare era fenomenală datorită tracţiunii 6x6, cu punţi proiectate în România şi cu diferenţiale blocabile, dar şi datorită unei greutăţi proprii relativ reduse a camionului. Despre istoria acestui camion am scris mai mult timp în urmă, iar acum o lună scriam şi despre un exemplar superb de bine păstrat şi restaurat, scos la vânzare în România. Azi însă, vrem să ne reamintim cu toţii cât de bine putea înainta acest camion românesc în condiţii dificile reale, de iarnă, din munţii României.
Un asemenea video cu un camion DAC 665T, dar echipat cu o cabină Roman şi cu motor diesel Roman, a fost publicat mai mult timp în urmă pe YouTube, şi ilustrează capacitatea de înaintare a acelui camion. Totul se întâmplă în condiţii de iarnă, la munte, cu zăpadă şi gheaţă prezentă peste tot. Iar camionul înaintează pe un drum de munte denivelat, cu bălţi îngheţate deasupra, pe care camionul ajunge să le spargă uneori şi să-şi caute aderenţă cu cele 6 roţi motrice.
În primul video camionul e descărcat şi înaintează cu bine, dar şi cel de la volan reuşeşte cu dibăcie să-l urce pe malurile potrivite în urcările sale. Astfel, un şofer bun la volanul acestui camion românesc face ca toată provocarea să pară aproape nefiresc de uşoară.
În cel de-al doilea video, însă, acelaşi camion e într-o urcare accentuată, încărcat complet cu lemne (prezumăm că avea toate autorizaţiile necesare). Şoferul camionul a îmbrăcat lanţul pe roţile drepte ale celor două punţi spate, pentru a asigura aderenţă suplimentară părţii care va avea sarcină mai mare, or, dacă acest camion ar fi alunecat spre dreapta, ar fi putut pleca în prăpastia muntoasă de alături.
Toate aceste imagini, însă, confirmă un lucru esenţial, şi anume că aceste camioane erau excepţional de capabile în condiţii dure şi aveau o inginerie ce putea fi doar modernizată pentru zilele noastre, eventual cu un motor mai ecologic şi mai puternic, cu o transmisie mai modernă, o cabină mai contemporană şi mai confortabilă. În rest, ar fi putut păstra acelaşi şasiu, aceleaşi punţi, aceeaşi construcţie esenţială şi ar fi putut avea cerere şi în zilele noastre, or, peste tot în lume e nevoie de camioane mai puţin pretenţioase, dar excepţional de capabile, care-şi pot face treaba la costuri mai mici de exploatare, iar renaşterea celor de la Tatra din zilele noastre şi cererea uriaşă de care se bucură acum, deşi şi acolo substratul ingineresc vine din anii 80 la majoritatea modelelor, e o confirmare a acestei supoziţii.
Vezi în video-urile de mai jos camionul românesc în acţiune.
0
25,011
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!