(VIDEO) Istoria uitată a încercării celor de la Mercedes de traversa Australia cu o coloană de G-Class-uri, când toate s-au stricat

9 Decembrie 2022, 19:35
Redacţia PiataAuto.md
Când se lansează un model nou cu pretenţii de anduranţă, auzim adeseori că acesta a fost testat prin cele mai dure locuri ale planetei, prin deşerturi aride şi ţinuturi polare, şi parcă ar trebui să ştim că maşina va rezista oriunde pe mapamond. Iar când ar fi să ne gândim la o maşină exemplar de durabilă, mulţi dintre noi ne-am aminti de legendarul G-Class. Totuşi, a existat un moment în istorie, acum 11 ani, când Mercedes a vrut să demonstreze că o coloană de 5 exemplare G-Class standard pot traversa cel mai dificil traseul izolat Australia fără probleme. Realitatea a fost, însă, alta. Toate 5 maşini s-au stricat, atât de grav, încât n-au putut înainta până când n-au comandat piese de schimb pe calea aerului, ca să le fie livrate acolo, în deşert.
Totul se întâmpla în anul 2011, când Mercedes G-Class mai trecuse printr-un facelift, iar cei de la Daimler s-au gândit că acest model legendar are nevoie de o aventură pe măsură, aşa că au invitat mai mulţi jurnalişti din diverse regiuni ale lumii şi s-au gândit că provocarea supremă ar fi traversarea rutei Cannig Stock din Australia, de aproape 1.800 km lungime, renumită pentru duritate, dar şi pentru faptul că e extraordinar de izolată, în unele puncte cea mai apropiată localitate sau spital fiind la peste 500 km depărtare.
Ruta mai e renumită pentru drumuri de nisip, foarte ondulate, amestecate cu pietre, care pot distruge adeseori maşinile doar prin frecvenţa denivelărilor, care încep a scutura maşinile astfel, încât acestea ajung să se dezintegreze, practic. De asta, maşinile trebuie să meargă mult mai încet, iar astfel traversarea întregii rute durează în zilele noastre 2-3 săptămâni! Deci, sună ca o provocare supremă, pe măsura lui G-Class!
Doar primele defecte nu s-au lăsat aşteptate. În scurt timp, primele amortizoare spate au fost rupte cu totul cu acel drum. Echipa de mecanici care însoţea coloana, a decis să scoată cu totul amortizoarele, cel puţin temporar, iar o parte din distanţă, G-urile au săltat de spate în mod aproape necontrolat. În scurt timp, însă toate 5 maşini s-au pomenit cu amortizoarele rupte.
Foto: Aşa arăta un amortizor rupt de G-Class

Una a rupt şi locul de fixare a roţii de rezervă pe uşa spate. Iar în scurt timp au apărut probleme şi la sistemul de aer condiţionat, în condiţiile unui deşert, la 35 grade Celsius!
În scurt timp, Mercedes s-a pomenit că toate cele 5 maşini sunt cu amortizoarele rupte şi multe alte defecte şi nu mai pot înainta, pentru că nu existau piese de schimb, iar să se ruleze fără amortizoare pe o asemenea distanţă nu era o soluţie realistă. Pentru a nu păţi o ruşine şi mai mare decât cea în care se ajunsese, Mercedes a comandat un avion charter, care a livrat amortizoare şi alte piese de schimb. După ele, până la aeroportul improvizat din deşert, a mers un G-Class din cele militare, Puch-Steyr, cu care mergeau însoţitorii. Era singurul care nu avea suspensia ruptă.
Maşinile au fost reparate în câmp şi coloana şi-a reluat drumeţia. Alte amortizoare au mai fost rupte pe drum, din fericire existând deja rezerve pentru înlocuire. Au existat şi probleme cu supraîncălzirea unui motor, dar s-a demonstrat că asta fusese din cauza unei afectări mecanice în urma unui mic incident. Puch-ul a avut probleme cu pompa de combustibil, dar şi asta a fost o eroare umană. În rezultat, maşinile au ajuns la final, dar cu mult prea multe defecţiuni şi reparaţii făcute în câmp, faţă de câte şi-ar fi imaginat oricine de la uzină sau dintre jurnaliştii care participaseră atunci la acea aventură.
Articolele şi reportajele video indicaseră aceste probleme, iar cei de la Mercedes n-au vrut să le comenteze prea profund. Şi până azi despre această istorie nu-şi prea aminteşte cu plăcere nimeni de la Mercedes, şi ar prefera mai degrabă s-o uite ca o experienţă de coşmar. E o experienţă care a arătat, însă, că G-Class nu era atât de indestructibil pe cât îi sugera legenda, cel puţin nu în versiunea sa civilă, şi nu în mediul ostil al Outback-ului din Australia.
Vezi mai jos şi un reportaj video publicat pe atunci de către unul din participanţii la acea aventură din Australia.
1
32,685
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!