(VIDEO) Acesta e Entop Mada 9, un supercar creat în Afganistan, cu motor de Toyota Corolla

13 Ianuarie 2023, 10:49
Redacţia PiataAuto.md
O ştire surprinzătoare vine din Afganistan, acolo unde, pentru prima dată în istoria ţării, a fost creat un prim supercar. Acesta poartă numele de Entop Mada 9 şi are un design cât se poate de ambiţios, iar pe deasupra mai are şi motorul amplasat median, înaintea axului spate, aşa cum o făceau mult timp supercar-urile italiene. Doar că motorul de pe supercarul afgan e unul mai modest, de pe Toyota Corolla.
E curios că acest motor e amplasat transversal înaintea axului spate, nu longitudinal, dar în lumea auto au fost frecvente şi asemenea amplasări, care dau mai mult spaţiu pentru habitaclu. Propulsorul folosit de supercarul din Afganistan e unul cu 4 cilindri, puterea căruia nu e anunţată, pentru că într-o eventuală producţie de serie acolo va ajunge un alt propulsor.
Maşina a fost creată de o companie mică, fondată ca un prim producător auto din această ţară, în cooperare cu universitatea tehnică din aceeaşi ţară. Atelierul unde a fost modelată maşina se află în oraşul Bagram, situat la circa 60 km la nord de capitala Afganistanului.
În construcţie s-a folosit un şasiu tubular, cum se întâmplă uneori la asemenea supercar-uri de serie mică, iar arhitectura suspensiei pare să fie inspirată din modelele italiene din anii 60 şi 70, într-o formă mai simplificată. Munca la construcţia maşinii a durat 5 ani.
Caroseria e creată din materiale compozite, în special fibră de sticlă, pentru că sunt mai uşor de turnat în condiţii artizanale. De asemenea, s-au folosit şi utilaje de tăiere 3D, furnizate de universitatea tehnică.
Conducătorul proiectului şi fondatorului Entop e un tânăr pe nume Muhammed Reza Ahmadi, care apare în aproape toate imaginile şi filmuleţele. Acesta spune că-şi doreşte să o prezinte şi internaţional, la un salon auto din Qatar din acest an. De asemenea, spune că şi-ar dori ca maşina să ajungă în producţie şi într-o versiune electrică, nu doar pe benzină.
Însă, şansele ca această maşină să fie produsă în Afganistan sunt foarte mici, întrucât nu există o infrastructură pentru un asemenea proiect deocamdată, iar în atelierul celor de la Entop producţia ar fi mai mult manuală, într-un număr foarte mic de exemplare.
Vezi mai jos două din video-urile publicate de creatorii acestui supercar.
0
5,309
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!