(VIDEO) Ziua accidentelor şi răsturnărilor la Dakar, din cauza crustei sub care se ascundea nisipul înmuiat de ploaie

5 Ianuarie 2023, 17:38
Ilie Toma
Ieri relatam despre o zi cu ploi torenţiale la Dakar, care i-a impus pe participanţi să se ajute reciproc, pentru a ieşi din belea. A fost un spirit aşa cum era cândva, iar organizatorii spun că, după atâtea precipitaţii, cel mai probabil acesta e cel mai ploios Dakar din toţi cei 45 de ani de când există. Ei bine, ieri dimineaţă părea că iese soarele şi usucă deşertul. Însă uscată era doar o crustă superficială, iar sub ea se ascundea un nisip moale, înmuiat de ploaia de mai devreme. Iar asta a dus la o zi care s-a transformat într-una a accidentelor şi răsturnărilor.
Foto: Deşertul de la Dakar, la primele în dimineaţa celei de-a 4-a zile

Ieri seara publicam un video în care polonezul Goczal şi argentinianul Zille îşi buşiseră bolizii şi se pomeniseră cu suspensiile rupte. Dar, aşa cum intuiam, au putut să-şi repare suspensiile şi să ajungă la final, pentru a continua şi azi. Aceeaşi urcare, însă, a fost o mare provocare pentru toţi participanţi, din cauza faptului că pe ea se înainta cu înclinare laterală mare întâi, după care trebuia să se încerce urcarea directă. Un bolid Audi, de exemplu, a derapat pe lateral pe o distanţă de 200 metri până când a putut să urce şi în tot acest răstimp se lăsa impresia că urmează răsturnarea!
A fost o zi bună pentru Audi, în general, pilotul veteran de la Dakar, de pe Audi cu numărul 204, ajungând pe locul 2, iar Audi cu numărul 207, condus de Carlos Sainz, s-a clasat pe 3. Pe locul 1 s-a clasat Sebastien Loeb, deşi a avut probleme la maşina sa şi a condus 20 km fără servodirecţie, prin deşert, la viteze şi salturi ameţitoare. La sfârşit, acesta a declarat că abia de-şi mai simte mâinile, dar a fost una din acele victorii care se vor povesti ani la rând!
Mai mulţi piloţi au rămas fără benzină în deşert, estimându-şi greşit rezerva de combustibil, alţii au avut probleme la sistemul de alimentare cu carburant, iar maşina cu numărul 206, al lui Chicherit Guerlain s-a răsturnat într-o viraj în pantă. A fost repusă de roţi cu ajutorul spectatorilor localnici din jur, aşa cum se întâmpla în vremurile de demult la Dakar. Şi apoi şi-a continuat drumul, că aşa e la Dakar, o răsturnare e adeseori doar o poticnire, după care te ridici şi continui mai departe.
Similară a fost situaţia buggy-ului cu numărul 240, care s-a răsturnat şi care a fost ajutat prin tractare de o maşină a unui localnic să revină! În ce curse din zilele noastre se mai întâmplă asemenea istorii?
Motociclistul Mishal Alghuneim a avut parte de un accident din cauza abordării unei pietre, care a împins amortizorul motocicletei spre piciorul său. Echipamentul l-a protejat de o străpungere, însă motociclistul tot s-a ales cu o fractură la picior şi a trebuit să abandoneze, fiind luat de medici.
Clasa camioanelor e în continuare dominată de cehi, chiar dacă tabloul de acolo se schimbă în fiecare zi. Ieri primul la final a ajuns Martin Macik, cu Iveco-ul său. Dar, în clasamentul general pentru toate etapele conduce cehul Ales Loprais cu camionul Praga V4S.
Foto: Camionul ceh Praga V4S

Maşinile şi camioanele clasice se ţin extraordinar de bine! În 4 etape a abandonat o singură maşină clasică, o Toyota Land Cruiser 100, dar şi acolo nu maşina a fost de vină. În rest, toate maşinile clasice, chiar dacă mai trebuie reparate uneori pe traseu, la fel ca şi celelalte, au rezistat excepţional de bine până acum. Ieri primul la final a ajuns un Nissan Patrol K260 cu umărul 748.
Iar primul clasat pentru toate 4 zile în categoria clasicelor e spaniolul Juan Morera, cu o Toyota Land Cruiser 80!
Vezi mai jos şi un rezumat video al zilei de ieri, publicat de organizatorii de la Dakar.
0
1,068
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!