Există o explicaţie pentru plăcuţele BMW-ului, care a lovit tânăra din accidentul de pe viaduct, şi noi informaţii despre istoria anterioară a maşinii

24 Februarie 2023, 11:14
Redacţia PiataAuto.md
Ieri seară, publicam un articol în care menţionam despre o investigaţie a celor de la Jurnal.md privind accidentul de pe viaduct, în care un BMW-ul care a lovit tânăra aflată în spatele unui Volvo, accidentat cu câteva minute mai devreme de un VW, în urma loviturii tânăra alegându-se cu picioarele amputate. În investigaţie se menţiona că plăcuţele de înmatriculare ar aparţine unui alt BMW Seria 4, dar de culoare albă, nu verde, precum cel implicat în accident. Menţionam în articolul de ieri şi despre întrebări fără răspuns de la poliţie, dar şi despre faptul că, în eventualitatea în care se dovedeşte că BMW-ul purta plăcuţe de înmatriculare care nu-i aparţin, asigurarea RCA ar putea să nu mai fie valabilă. Ei bine, între timp, mai mulţi cititori fie au comentat public, fie ne-au transmis mesaje, prin care ne-au oferit o explicaţie pentru aceste plăcuţe, dar şi noi informaţii din istoria anterioară a maşinii.
Astfel, conform acestor informaţii, nu ar fi vorba de plăcuţe de înmatriculare ale unui alt automobil, ci de schimbarea culorii aceluiaşi BMW Seria 4, prin aplicare de folie verde pe întreaga suprafaţă exterioară a maşinii. Prin urmare, ar fi vorba de acelaşi BMW, care figurează drept alb în baza de date a Agenţiei Servicii Publice, dar este verde în aspectul său exterior. O imaginile frontală de la locul accidentului arată zone ce par a fi de culoare albă, de una pelicula s-ar fi detaşat.
Acum, apare întrebarea firească dacă o asemenea schimbare de culoare nu ar trebui să se reflecte şi într-o modificare în certificatul de înmatriculare şi, respectiv, în baza de date ASP. Cu toţii ştim că aceste modificări sunt necesare când maşina e revopsită, dar folia pare să fie într-o zonă gri a legii. I-am contactat pe cei de la ASP, şi aceştia ne-au comunicat că operarea schimbărilor în certificatul de înmatriculare este obligatorie şi atunci când schimbarea e făcută prin aplicare de folie, întrucât legea tratează culoarea exterioară vizibilă a maşinii, şi nu oferă excepţii pentru pelicule ce o camuflează. Schimbarea poate fi făcută la orice biroul ASP de înmatriculare, prezentând dovada de la service-ul care a făcut schimbările şi maşina propriu-zisă pentru o inspecţie vizuală din partea celor de la ASP. Nu e nevoie de vreun alt certificat de la poliţie sau orice alte proceduri birocratice. Deci, e nevoie de a actualiza neapărat culoarea, pentru că altfel maşina nu mai poate trece nici revizia tehnică anuală dacă se prezintă într-o altă culoare.
Prin urmare, ar fi vorba de un caz în care şoferul de BMW nu şi-a făcut această actualizare, care e o încălcare contravenţională, mai puţin gravă decât circularea cu plăcuţe false sau care nu i-ar fi aparţinut maşinii. Şi nici asigurarea RCA nu ar trebui să devină nevalabilă în acest caz, spre deosebire de situaţia în care plăcuţele ar fi aparţinut altei maşini.
Foto: Acelaşi BMW, din timpul când ar fi fost alb

Ne-au mai fost expediate, de asemenea, imagini la redacţie cu acelaşi BMW Seria 4, de pe timpul când avea culoarea albă, el fiind implicat în renumitul accident de pe strada Vasile Alecsandri din Chişinău, când un autobuz a rămas fără frâna de mână şi a alunecat la vale, accidentând 15 maşini. Am verificat şi arhiva noastră şi, într-adevăr, un BMW Seria 4 de culoare albă, cu aceleaşi numere de înmatriculare, se afla printre maşinile parcate, care au fost avariate. Asta se întâmpla în decembrie 2021. Totuşi, acest moment din istoria anterioară a maşinii nu este direct relevant accidentului, ci mai degrabă poate oferi doar o sugestie de un eventual motiv al aplicării foliei verzi peste caroseria albă.
Astfel, informaţiile prezentate azi aduc o posibilă lumină doar în confuzia vizavi e numerele de înmatriculare şi culoarea, nu şi în restul acţiunilor. În continuare rămân mai multe întrebări fără răspuns, menţionate în articolul de ieri, pe care le-am adresat poliţiei cu privire la circumstanţele acestui accident şi modul în care este anchetat acesta.
1
12,241
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!