Fabrica Roman din Braşov nu a fabricat niciun camion nou în 2022, singurul contract a fost pentru repararea camioanelor militare

10 Februarie 2023, 15:48
Redacţia PiataAuto.md
Acum o săptămână, când publicam un articol despre creşterea producţiei camioanelor Tatra din Cehia, inevitabil mulţi dintre cititorii noştri au făcut o paralelă cu fabrica Roman din Braşov. Şi dacă Tatra e pe linie intensă de creştere şi are în faţă un an 2023 record, situaţia la fabrica Roman din Braşov e mult mai tristă. Uzina românească nu a fabricat niciun camion nou pe întreg parcursul anului 2022, singurul contract fiind cu ministerul apărării, de reparare a camioanelor DAC şi Roman din dotarea armatei. Informaţiile ne-au fost oferite iniţial de unul din angajaţii actuali ai Roman, căruia trebuie să-i păstrăm anonimatul. Apoi, am contactat departamentul de vânzări al fabricii Roman, şi după multiple încercări şi apeluri nepreluate, am reuşit să discutăm cu reprezentantul oficial al fabricii pe vânzări, care ne-a confirmat cifrele menţionate în acest articol.
Foto: Imagine de arhivă a fabricii Roman

Astfel, contractul cu Ministerul Apărării Naţionale din România a fost unul salvator pentru fabrică, întrucât în 2022 a fost singurul contract care a adus un minim venit de supravieţuire. Contractul prevedere reparaţia mai multor camioane din dotarea armatei, în perioada 2022-2024. Ne-a interesant, cât camioane, efectiv, s-au reparat de fabrica din Braşov pe parcursul unui an, ca să înţelegem mai bine amploarea activităţii. Răspunsul a fost mai mic decât am fi aşteptat. Doar 13 camioane au fost reparate pe parcursul întregului an 2022. Deci, toată fabrica Roman din Braşov a încheiat anul cu 0 camioane fabricate şi 13 camioane reparate. Cifrele au fost confirmate oficial.
Camioanele armatei române, care sunt reparate în prezent, sunt DAC cu formulă de tracţiune 6x6, 8x8 şi 4x4, dar şi camioane Roman în formulă 4x4 şi 4x2.
Foto: Camion militar DAC, imagine simbol

Camionul militar Roman 22.290 DFAEG, care a figurat în video-ul publicat în anul 2022, după cum intuiam şi în articolul publicat de noi, nu s-a încadrat în statistica din anul 2022, pentru că a fost fabricat anterior. Însă am avut dreptate când menţionam că cei de la Roman sperau să obţină noi comenzi de camioane militare. Acel camion ar mai avea potenţial ci siguranţă, dar deocamdată, cel puţin comenzi plasate, care să fie definitivate în anul 2022 nu au existat.
Foto: Camionul Roman 22.290 DFAEG modernizat, folosit în 2022 pentru filmări şi prezenţa la expoziţia Black Sea Defense

De asemenea, e păcat că nu s-a produs niciun vehicul de pompieri, deşi fabrica are o istorie vastă şi în acest domeniu, cu circa 13.000 de camioane de pompieri fabricate la Braşov de-a lungul istoriei. În România există mai multe camioane Roman de pompieri, fabricate în ultimii ani, dar se pare că niciunul dintre ele nu a fost fabricat în 2022.
Ne-a interesat câţi angajaţi mai are astăzi fabrica Roman şi ce capacitate de producţie mai păstrează ea. Din informaţiile furnizate din interior, numărul actual al angajaţilor ar fi de circa 100. Cu actualul personal, capacitatea de producţie ar fi de doar 10 camioane noi fabricate anual. Doar acum 5 ani, pe când fabrica din Braşov avea mai multe spaţii şi mai mulţi angajaţi, capacitatea teoretică de producţie era de 6.000 camioane anual. În perioada sa de apogeu, în anii 1977-1988, fabrica Roman producea 28-33 mii camioane anual.
Discuţia sinceră cu cei din interiorul fabricii a însemnat mai multe informaţii preţioase, furnizate despre starea actuală, pe care vom continua să le verificăm şi să avansăm în documentare, pentru a putea reveni cu noi articole. Însă am remarcat un profund regret al angajaţilor Roman pentru cifrele actuale de producţie, mult prea slabe, şi o dorinţă, cel puţin la nivelul lor, de a munci pentru rezultate mai bune. Există câteva raze de speranţă, pentru lucruri frumoase care s-ar putea produce în viitor la Roman, dar, după cum ne-au menţionat angajaţii, pentru ca aceste lucruri frumoase să se producă, ar fi nevoie şi de o mai mare susţinere şi din partea societăţii, care să-şi dorească renaşterea industriei de camioane româneşti, ne-au spus aceştia.
0
25,214
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!