JD Power a anunţat topul celor mai fiabile mărci, Lexus ia primul loc, Land Rover ultimul, şi toate maşinile noi au devenit mai problematice în ultimii ani

10 Februarie 2023, 12:11
Redacţia PiataAuto.md
Cei de la JD Power publică anual unul din cele mai reputate studii de fiabilitate a maşinilor noi, în primii trei ani de exploatare. Lider la capitolul fiabilitate în studiul din acest an e din nou Lexus, iar pe locul doi, surprinzător, e o marcă coreeană relativă nouă pe piaţă, Genesis. Pe locul 3 se clasează tot coreenii, cu Kia.
Toyota, de obicei unul din pretendenţii primelor locuri, se clasează doar pe locul 7 în acest an. Mazda se clasează doar pe locul 13, iar în top 10 cele mai fiabile modele nu e prezentă nicio marcă germană, dacă o catalogăm pe MINI drept marcă britanică. Din mărcile germane, BMW e cel mai fiabil, peste media industriei, dar ocupă doar locul 15. Porsche ocupă doar locul 20, iar Mercedes e aproape de coada clasamentului, împreună cu Audi, Mercedes având locul 27, iar Audi — 29. După Audi urmează Lincoln, iar ultimul în clasament e Land Rover, cu un indice de 273 de probleme la 100 de maşini, ceea ce rezultă că fiecare maşină are, în mediu, 2,7 probleme pe parcursul primilor 3 ani.
Cifrele pe care le vedem în clasament alături de fiecare marcă indică exact asta — câte probleme sunt înregistrate per 100 de automobile noi. Lexus are doar 133 probleme, media industriei e 186 probleme, iar Land Rover are 273. Aparent, faţă de studiul de anul trecut, maşinile au devenit mai fiabile, media industriei reducându-se de la 192 la 186. Dar, dacă ne uităm la studiul JD Power din anul 2017, spre exemplu, media industriei era de 156 probleme. Până şi cele mai fiabile mărci, precum Lexus, aveau 110 probleme per 100 maşini, acum Lexus are 133. Porsche era pe locul 2, tot cu 110, şi acum are aproape dublu probleme, la 208. În prezent, cu excepţia a două mărci, doar maşinile au indicele mai mare de 150. În 2017, aproape jumătate dintre mărci aveau sub 150 de probleme. Mercedes avea 131, acum are 240!
Foto: Cum arăta topul fiabilităţii JD Power în 2017

Deci, dacă analizăm un interval de 5-6 ani, e clar că toate maşinile noi au devenit mai problematice şi dacă înainte ne puteam aştepta la o problemă în decurs de trei ani, foarte rar la 2, acum normalitatea e să avem două probleme în decurs de 3 ani, şi foarte rar una.
În studiul din anul 2023 se arată că cele mai frecvente probleme ţin de sistemul multimedia şi de ecranele touchscreen. Anume problemele conectate cu funcţiile multimedia cuantifică cele mai multe probleme, la o distanţă mare de toate celelalte. Cei de la JD Power au publicat şi informaţii despre cele mai fiabile modele din diverse segmente, la acest capitol remarcându-se Lexus RX şi Toyota CH-R în topul general, iar pe segmente s-au făcut remarcate modele precum Kia Sportage, BMW X2, BMW Seria 4, Toyota Highlander şi BMW X5.
0
18,513
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!