(VIDEO) Cu doar 84 CP, niciun display digital şi doar butoane mecanice, noul Caterham propune revenirea la esenţa plăcerii în condus

6 Februarie 2023, 16:35
Redacţia PiataAuto.md
Mai poate exista un nou model de maşină în zilele noastre, care să debuteze fără vreun display mare pe planşa de bord? Mai pot exista azi maşina care să aibă butoane mecanice, nişte întrerupătoare de circuite electrice, efectiv? Mai poate fi o maşină considerată plăcută în condus, dară are sub capotă un motor de doar 84 CP? Aparent, cei mai mulţi dintre noi am spune nu, pentru că răspunsul afirmativ ar însemna să acceptăm un model arhaic. Dar noul Caterham Super Seven 600 e anume aşa. Nu că n-ar putea fi altfel, spun britanicii, ci pentru că e fidel unei tradiţii de decenii la rând, propunându-ne tuturor să revenim la esenţa plăcerii de condus, a unei maşini uşoare, compacte, cu centru de greutate coborât şi fără artificii.
Paradoxul e că, deşi încearcă să se poziţioneze ca un model pentru plăcerea supremă în condus, acest Caterham nou are sub capotă un motor de doar 3 cilindri, cu o cilindree de doar 660 cm cubi. Şi, aşa cum spuneam, motorul scoate doar 84 CP. Dar maşina are doar 460 kg, într-atât de redusă la esenţial este! În zilele noastre, doar bateriile maşinilor electrice ajung să cântărească uneori de 1,5-2 ori mai mult!
Nici viteza maximă nu e foarte mare, fiind anunţată la doar 167 km/h. Şi totuşi, datorită centrului de greutate coborât şi a greutăţii mici, maşina asta se ţine ca lipită de asfalt, lăsându-te să simţi toată textura drumului prin volan, aşa cum erau maşinile odată.
Şi, dacă de multe ori în zilele noastre spunem că maşinile sunt prea complicate şi imposibil de reparat uneori, atunci noul Caterham Super Seven 600 e atât de simplu în construcţie, încât dacă alegi să-l cumperi cu preţul de bază de sub 30 mii de lire, atunci va trebui să o asamblezi singur! Da, maşina îşi va fi livrată în cutii şi, în decursul a câteva zile, o vei asambla tu în garajul de acasă!
Dacă vrei, sigur, poţi alege să ţi-o asambleze uzina, pentru o supraplată. Dar adevărata magie e să o strângi tu într-o singură piesă, ca să savurezi şi mai mult condusul ulterior. Şi filosofia acestei maşini e să ne reamintească o plăcere de condus venită din implicare şi conexiune mecanică, la viteze uşor de stăpânit. Şi, chiar dacă n-o fi cu siguranţă cea mai bună maşină din lume, un asemenea Caterham redus la esenţial are dreptul la existenţă, pentru că întotdeauna e frumos să avem varietate în lumea auto.
Vezi cum sună şi cum se simte în condus acest nou model britanic în video-ul de mai jos.
1
5,800
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!