(VIDEO) Istoria unei insule din Italia, care are mai multe Fiat Panda înmatriculate decât locuitori

12 Martie 2023, 15:03
Redacţia PiataAuto.md
Fiat Panda e o maşină legendară în Italia prin formele sale compacte şi practice, prin preţul accesibil şi prin răspândirea pe care o are în ţară, devenind sinonim cu mobilitatea în mule regiuni ale Italiei. Dar între toate aceste regiuni există o insulă, în care numărul de Fiat Panda înmatriculare e atât de mare, încât cei de la Fiat spun că-l depăşeşte pe cel al locuitorilor, care sunt 7.335 la număr! Insula poartă numele Pantelleria şi a fost poreclită de cei de la Fiat în Pandelleria, cu aluzie la popularitatea Pandei.
Cei de la Fiat au vrut să onoreze atât de mult istoria acestei insule, încât au realizat un documentar de 30 de minute cu ea, format din istoriile a mai multor locuitor de pe insulă, toţi diferiţi, dar toţi uniţi prin faptul că exploatează un Fiat Panda.
Service-urile repară practic doar Fiat Panda, un dealer de aici vinde doar Fiat Panda şi are 200 de exemplare în stoc, de diferite vârste, şi cumpără tot ce poate pentru că i-e frică, ca nu nu cumva Panda să fie scoasă din producţie.
Livrările de fructe la piaţă se fac cu Panda, proprietarul uneia maşina trăgând un furtun pentru ca aerul condiţionat să ajungă în portbagaj, pentru a ţine fructele şi legumele proaspete cât le transportă.
Consumul mic, simplitatea în construcţie şi fiabilitatea excelentă în timp face din aceste maşinuţe nişte soluţii de transport longevive şi adorate pe insulă.
Din peisaj nu lipsesc şi renumitele Panda 4x4, cu sistem de tracţiune integrală dezvoltat de către cei de la Magna-Steyr din Austria, care l-au dezvoltat şi pentru G-Class. Acesta Panda 4x4 sunt folosite mai ales de viticultori pe insula italiană, iar în lumea colecţionarilor Panda 4x4 e deja un model care se vinde cu zeci de mii de euro!
Insula e localizată la vest de Sicilia, la 2/3 distanţă din calea maritimă între Sicilia şi Tunisia, în Africa, fiind mai aproape de Tunisia, deci. Are doar 83 km pătraţi şi o lungime de 15 km pe cea mai lungă parte a sa.
Densitatea atât de mare de Panda pe insulă se explică inclusiv prin apropierea faţă de Sicilia, unde există fabrica din Pomigliano d’Arco, care asamblează din 2011 încoace modelul Fiat Panda. Fabrica a fost cândva fondată de Alfa Romeo pentru modelul Alfasud, cu finanţare de stat, pentru a asigura ocuparea forţei de muncă în Sicilia şi a reduce influenţa mafiei siciliene printre populaţia locală. Un alt motiv pentru popularitatea aproape exclusivă a lui Fiat Panda vine şi din izolarea insulei, unde e întotdeauna mai uşor să asiguri piese pentru un singur model sau câteva modele, decât varietatea obişnuită de maşini. Aşa că mulţi cumpără Panda ştiind că o vor putea întreţine tehnic mult mai uşor.
Documentarul de mai jos, publicat de cei de la Fiat, e un onor adus locuitorilor de pe Pantelleria, alegerii lor pentru Fiat Panda, dar şi frumosului stil de viaţă italian, aşa cum este el în cele mai îndepărtate colţuri ale Italiei.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
6,658
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!