(VIDEO) O aeronavă electrică, desenată de designerul primului BMW X5, a marcat recordul pentru cel mai lung zbor electric

6 Martie 2023, 17:54
Ilie Toma
Aeronave cu propulsie electrică sunt în plină dezvoltare la zeci de companii din întreaga lume, iar unele deja preiau şi pre-comenzi. O categorie mai nouă, apărută odată cu propulsia electrică în aviaţie şi posibilitatea de a gestiona aeronavele fie de la distanţă, fie complet autonom, sunt aeronavele electrice cu decolare şi aterizat verticală, sau eVTOL în limbaj abreviat. Acestea sunt efectiv nişte elicoptere electrice, de obicei fără un loc destinat pilotului, pentru că acesta nu există la bord, şi cu o formă adaptată pentru a adăposti mai mulţi pasageri la bord. Ei bine, acum un asemenea elicopter electric, desenat de designului primului BMW X5 a marca recordul pentru cel mai lung zbor electric, realizat vreodată de un eVTOL.
Elicopterul poartă numele de Prosperity I şi aparţine celor de la AutoFlight, iar designul său a fost creat de Frank Stephenson, fost designer BMW, renumit pentru crearea mai multor modele, dar în special X5 E53 şi câteva modele McLaren.
Foto: Frank Stephenson, fost design BMW şi McLaren

Zborul record, realizat acum, a măsurat o distanţă de 250,3 km, făcută deasupra unui aeroport de teste. Practic, elicopterul electric a înconjurat aeroportul pe un perimetru sigur de 20 de ori, cumulând cei 250,3 km. Totul a făcut cu o singură încărcare a bateriilor litiu-ion de la bord.
Elicopterul care a atins această distanţă foloseşte elice pentru a decola vertical, apoi face tranzitare spre planare în zbor, cu ajutorul aripilor, la fel ca un avion. Aeronava electrică poate atinge peste 200 km/h viteză de zbor, iar autonomia e de peste 250 km.
Pe parcursul zborului record, aeronava a avut la bord şi device-uri independente de măsurare a parametrilor de zbor, pentru o omologare obiectivă a realizării. Zborul a fost făcut fără un pilot în cabină şi fără oameni la bord, aeronava fiind ghidată de la sol de inginerii AutoFlight.
Vezi mai jos şi un video publicat cu zborul de 250 km al noii aeronave electrice.
0
4,755
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!