Scania şi Northvolt au creat o baterie pentru camioanele electrice, care e capabilă să reziste 1,5 milioane km

25 Aprilie 2023, 11:25
Redacţia PiataAuto.md
Pentru camioanele obişnuite, cu motoare cu combustie, termenul de exploatare de 1,5 milioane kilometri, ba chiar până la 2,5-3,0 milioane, e unul normal. Când vine vorba de camioane electrice, însă, pe lângă inconvenienţele legate de autonomie şi timp de încărcare, apare şi întrebarea despre durata de viaţă a bateriei, or, un camion trebuie să muncească în permanenţă, mult, iar schimbul de baterii la fiecare 2-3 sute de mii de kilometri, cum se întâmplă la maşini electrice, ar fi iraţional şi mai puţin ecologic. Producătorul suedez Scania şi compania Northvolt au anunţat, însă, că au creat o baterie pentru camioanele electrice, capabilă să reziste 1,5 milioane de kilometri.
Companiile suedeze anunţă că durata de viaţă de 1,5 milioane kilometri va echivala durata de viaţă a camionului, deci putem deduce că pentru acelaşi parcurs e proiectat să reziste şi camionul.
Bateria în sine nu are vreo tehnologie revoluţionară, fiind tot litiu-ion, şi fiind divizată în celule prismatice a câte 157 Ah capacitate şi 3,6 V tensiune. Secretul se ascunde, din câte se pare, în electrolitul care permite multe mai multe cicluri de încărcări, cu grad redus de formare a dendritelor, care permite evitarea degradării pe o perioadă mult mai lungă de utilizare. Totuşi, nici Northvolt, nici Scania, nu dau prea mult detalii deocamdată despre noua baterie sau mai multe detalii tehnice ale acesteia.
Foto: O celulă a noii baterii, capabile să reziste 1,5 milioane de kilometri

Compania producătoare a bateriei, Northvolt, spune că ea va fi produsă la fabrica Northvolt Ett, situată aproape de Cercul Polar şi supranumită prima fabrică Giga din Europa. Specificul acestei fabrici e că energia pentru toate procesele de fabricare a bateriilor vine exclusiv din surse regenerabile, în mare parte de la hidrocentrale suedeze şi turbine eoliene. Asta permite ca amprenta de CO2 generată în ciclul complet de producţie a unei baterii, să fie redusă cu o treime, celelalte două treimi revenindu-i extracţiei de litiu şi transportului.
Foto: Fabrica Northvolt Ett

Cei de la Scania spun că noua baterie va fi implementată cât de curând pe camioanele electrice ale mărcii, inclusiv camioanele de mare tonaj, de până la 74 tone şi chiar peste 90 de tone masă totală, dar şi camioanele electrice cu cap tractor şi semiremorcă din clasa de 40 de tone, create pentru distanţe mai lungi. Mai mult ca atât, testele de viaţă de reală au arătat că bateria va rezista de fapt mai mult de 1,5 milioane de kilometri, cu toată exploatarea intensă specifică unui camion, prin urmare promisiunea de 1,5 milioane e un minim garantat oficial, dar posesorii vor descoperi că ea poate rezista un timp şi mai îndelungat, spun suedezii.
1
10,527
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!