Un Ford Model T, fabricat acum 109 ani, a venit să treacă ITP-ul în România, la Iaşi

14 Aprilie 2023, 10:25
Redacţia PiataAuto.md
Inspectorii de la Registrul Auto Român Iaşi au avut parte de curând de o privelişte rară nu doar pentru România, ci şi pentru lumea întreagă, atunci când le-a păşit pragul un Ford Model T, fabricat acum 109 ani, în 1914!
Maşina a venit să treacă inspecţia tehnică, fiind catalogată, bineînţeles, ca vehicul istoric. Are un motor de 4 cilindri, de 2,9 litri, răcit cu lichid, cu scânteie de la magnetou, care dezvolta 20 CP şi era capabil să propulseze maşina până la o viteză de 64 km/h. Farurile funcţionează cu acetilenă, iar felinarele spate sunt alimentate cu gaz lampant.
Condusul e foarte diferite faţă de maşinile de azi. Pedala din stânga e schimbător de viteze, de fapt, cutia având 2 trepte. Cea din mijloc e pentru marşarier, iar cea din dreapta e frâna. Acceleraţia se realizează printr-o manetă din dreapta volanului.
Se estimează că în întreaga lume au mai supravieţuit circa 200-250 exemplare de Ford Model T din 1914.
Apropo, Ford Model T nu avea încă un odometru la acea vreme, aşa că cifra de kilometri parcurşi de acest exemplar rămâne o enigmă, ca şi la toate celelalte Model T din lume.
Sursa foto: Registrul Auto Român
2
2,102
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!