(VIDEO) Acesta e noul Rheinmetall Caracal, un vehicul militar din Germania, derivat din Mercedes G-Class W464

13 Aprilie 2023, 15:05
Redacţia PiataAuto.md
Mercedes G-Class a fost creat din start pentru scopuri practice şi militare, nu doar ca un simbol de statut pe care-l au astăzi versiuni civile. În mod tradiţional, versiunile militare aveau şasiuri ranforsate, create împreună cu cei de la Puch sau Steyr şi acolo durabilitatea şi rezervele inginereşti implantate în acele maşini erau şi mai mare decât pe G-Class-urile civile. Ei bine, iată că de ceva timp Mercedes a creat o nouă generaţie de G-Class militar, pe baza generaţiei actuale W464. Iar acum apar şi vehicule specializate şi avansate, derivate din acea versiune militară. Vorbim azi despre noul Rheinmetall Cararal, un model care a fost iniţial prefaţat anul trecut, dar care a intrat în producţie abia acum, iar odată cu asta germanii de la Rheinmetall au publicat şi primele imagini pe viu cu noul Caracal.
Rheinmetall e cel mai mare producător din domeniul apărării din Germania şi unul din cei mai mari din lume, cu prezenţă în multe ţări de pe glob. Noul Caracal e un vehicul destinat forţelor speciale din armată, prevăzut să poată fi livrat cu uşurinţă cu elicopterul, spre exemplu cu modele precum CH-47F Chinook sau CH-53K King Stallion.
Odată debarcat, acesta poate servi imediat la misiuni de intervenţie rapidă de orice fel, inclusiv la atac, evacuări, ambulanţă, sau orice alt scop. De fapt, germanii spun că vehiculul e unul de tip nou, multifuncţional, şi e creat în urma observaţiilor din ultimele conflicte militare din lume. Construcţia sa e neobişnuit de modulară, practic întregul habitaclu fiind înconjurat de o celulă de structuri elementare, cu montanţi verticali, şi uşi din care se văd doar elementele de structură.
Vorbim, deci, de un schelet modular, pe care se pot fixa elemente de blindaj, dacă se doreşte, sau elemente de camuflare, sau chiar câteva straturi. Anume existenţa acestui schelet modular, dar foarte uşor în kilograme, pe care se pot fixa rapid diferite structuri, în funcţie de tipul misiunii, îl face pe Caracal atât de special.
Practic, vehiculul devine mult mai adaptat pentru lupte urbane, având agilitatea necesară de a se deplasa rapid dintr-un punct în altul, şi putere de tragere care să-l facă eficient. Fiind mai uşor decât alte blindate, poate fi mai agil, poate pleca mai repede după o rafală de tragere, şi se poate strecura prin spaţii mai înguste. Iar greutatea redusă în tandem cu sistemul 4x4 legendar îl face capabil să înainteze pe teren sau chiar prin ruine, fără a se afunda în acestea.
Motorul se sub capotă nu e unul din cele din gama actuală Mercedes, ci unul mult mai verificat în tip. E cu 6 cilindri, se conformează doar standardului Euro III, fără AdBlue, dezvoltă 249 CP şi-i conferă lui Caracal o viteză maximă de 140 km/h chiar şi atunci când are toată armura maximă pusă pe el şi ajunge să cântărească 4,9 tone. Fără armură, bineînţeles, maşina e mult mai uşoară.
Emblema Mercedes nu e prezentă pe acest vehicul semnat de Rheinmetall, dar originea de G-Class militar e comunicată transparent, cu o oarecare mândrie. Pe alocuri, inclusiv în forma volanului sau a cadranelor, se pot vedea forme ce amintesc de G-Class. Dar, fiind un vehicul militar pregătit pentru condiţii nemiloase, unde înaintarea face diferenţă în a supravieţui, Rheinmetall Caracal are bare de protecţie de metal, faruri protejate că o plasă metalică, o parte frontală metalică şi dură, care poate sparge obstacole cu adevărat.
Parbrizul e separat în două geamuri distincte, care se pot deschide la nevoie şi care au protecţie suplimentară de plasă metalică. De la interior au dispărut orice butoane tactile civile, toate fiind trecute la butoane fizice, care să poată fi apăsate prompt şi clar cu mănuşi şi echipament de protecţie. Există şi blocaje de diferenţiale, atât cele de pe ambele axe, cât şi cel dintre ele.
Vezi noul Rheinmetall Caracal în acţiune în video-ul de mai jos.
0
8,350
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!