Primul camion electric de 40 tone din Scoţia va transporta principalul produs de export al regiunii şi va face 100 mii km pe an

26 Mai 2023, 14:03
Redacţia PiataAuto.md
Deşi vorbim tot mai des de camioane electrice, iar în ultima jumătate de an tot mai des şi despre cele de distanţe lungi, din clasa celor de 40 de tone, cu cap tractor şi remorcă, mai sunt multe regiuni ale lumii unde asemenea camioane sunt pionieri, fiind primele exemplare de felul lor şi spărgând astfel gheaţa. Scoţia, de exemplu, abia acum a zis bun venit primului asemenea camion electric, care e un Volvo FH Electric şi care va avea o misiune sfântă pentru scoţieni.
Acesta a fost încadrat în flota companiei Chivas Brothers şi va transporta principalul produs de export al Scoţiei, whisky-ul. Camionul e un FH Electric în formulă 6x2 şi are cuplată la el o semiremorcă ce dispune de 3 axe. Sarcina utilă pe care o poate transporta acest camion electric e de 24 de tone, deci absolut comparabil cu sarcina unui camion diesel, şi asta pentru că se bucură de excepţie la masa totală, putând cântări 44 tone.
Camionul va parcurge zilnic circa 400-500 km şi va aduna cam 100 mii km pe an pe odometrul său. Datorită faptului că nu va consuma diesel, ci electricitate, cei de la Volvo spun că va fi evitată emiterea a 155 de tone de CO2 pe an.
Cei de la Chivas au fost de acord să-i dea o şansă acestui prim camion electric şi spun că dacă aceste cifre se vor confirma, iar exploatarea lui nu va da bătăi de cap, atunci după doi ani vor cumpăra şi alte camioane electrice similare, înlocuindu-le pe cele diesel.
0
1,257
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!