(VIDEO) Cum funcţionează tehnologia modernă a navelor propulsate cu vânt, spre deosebire de corăbiile clasice cu vele

17 Mai 2023, 15:28
Redacţia PiataAuto.md
În dorinţa de a transforma transportul maritim într-unul cât mai curat şi ecologic, depărtându-l de la motoarele diesel imense, de zeci de mii de cai-putere la soluţii de alternativă, o echipă din Suedia a conceput nave transportatoare de containere, propulsate de vânt. E o tehnologie despre care am scris şi anterior şi care se apropie tot mai mult de momentul în care e promisă şi implementarea în producţie de către cei de la Oceanbird, iar între timp autorii ideii au publicat şi un film în care e explicat cu demonstraţi vizuale cum funcţionează tehnologia.
Fireşte, când spunem că o navă modernă aspiră să treacă la propulsia cu vânt, pare că reinventăm bicicleta şi ne amintim că strămoşii noştri au folosit timp de mii de ani corăbii cu vele. Deci, marea întrebare e ce facem, revenim la aceeaşi idee, sau totuşi noua tehnologie are ceva diferit?
Ei bine, adevărul e că are. Şi diferenţa e suficient de consistentă încât să dea şi viteză mai mare şi garantare de forţă într-un diapazon confortabil fără variaţii foarte mari în funcţie de vânt. Ideea velelor clasice era ca ele să formeze o curbură internă, în care vântul să sufle în interior ei şi să împingă nava. Asta însemna că puteai naviga preponderent în direcţia vântului, iar când vântul bătea din altă direcţie, corectai cu cârma, generând o rezistenţă în plus, dar totuşi menţinând cursul dorit. Însă existau şi situaţii când vântul bătea dintr-o direcţie nepotrivită şi nu se putea înainta în direcţia dorită.
Ambarcaţiunile mai moderne cu pânze au învăţat din experienţa aviaţiei, unde forma aripii dictează un efect de elevare, când curenţii de aer de pe partea superioară a aripii parcurg o distanţă diferită faţă de cea inferioară, iar astfel se creează o diferenţă ce asigură forţa de elevare. Exact acelaşi principiu e aplicat de mai mult timp la veliere şi catamarane moderne, iar acest principiu permite utilizarea mult mai eficientă a forţei vântului în propulsie, la aproape 360 grade de direcţie a vântului cu excepţia avântului absolut frontal.
Noile nave Oceanbird preiau acelaşi principiu aerodinamic al aripilor de avioane şi al catamaranelor moderne, doar că aplică „vele” mari metalice, în locul celor din pânză. Fiecare „velă” este de fapt o combinaţie din două elemente aerodinamice, care pot lua diferite unghiuri una faţă de cealaltă şi faţă de axul longitudinal al navei.
Foto: Forma unei aripi de avion

Astfel, senzorii navei simt direcţia vântului şi direcţia dorită de deplasare şi vor asigura întotdeauna cel mai bun unghi şi cea mai bună curbură formată din cele două elemente, pentru a scoate forţa maximă din vântul disponibil.
Pe o navă mare ar fi cam 4 asemenea vele mecanice duble, ce seamănă a catarge, şi ele ar asigura o viteză de navigare apropiată de cea a unei nave cu propulsoare diesel sau pe gaz natural lichefiat, spun inginerii suedezi, iar marele avantaj e că aproape toată propulsia ar fi asigurată pe gratis, de vânt, cu zero emisii. Motoarele diesel de putere mică ar avea rol doar de manevrări rare pe oceane şi mai des în interiorul porturilor.
Vezi mai jos şi explicaţiile video ale acestei tehnologii.
0
4,226
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!