(VIDEO) Cum a fost la Concursul de Eleganţă de la Sinaia 2023, unde au defilat atât maşinile clasice fabricate în România, cât şi cele din alte colţuri ale lumii, dar şi motociclete

26 Iunie 2023, 21:42
Redacţia PiataAuto.md
România are unul din cele mai frumoase concursuri de eleganţă, destinat vehiculelor clasice şi pasiunii pentru acestea, la Sinaia, nivelul de organizare a căruia devine de la an la tot mai bun şi se apropie de etalonul celui mai renumit concurs de eleganţă din Europa, de la Villa d’Este, şi o spunem în cunoştinţă de cauză, pentru că am fost mai mulţi ani la rând prezenţi la cel din urmă, pe moşie vilei d’Este de pe malul lacului Como. Graţie efortului unor oameni care muncesc an de an cu abnegaţie şi pasiune pentru concursul de la Sinaia, acesta s-a transformat într-un eveniment de care România poate fi mândră cu adevărat. Iar week-end-ul trecut la Sinaia a avut loc ediţia din 2023.
Ca de obicei, miezul evenimentelor a avut loc în curtea castelului Peleş, cu o defilare şi o prezentare a istoriei fiecărui vehicul, după care acestea au fost expuse spre admiraţia „la foc încet” a publicului, pe fundalul acustic al acordurilor de jazz şi mai ales blues.
În acest an la Concursul de Eleganţă de la Sinaia au defilat 42 de automobile, împărţite în câteva categorii tematice. Una din categoriile care a atras inimile publicului, în mod firesc şi inevitabil, a fost categoria „fabricat în România”.
Cinci vehicule istorice, în condiţie autentică de concorso au defilat aici. O Dacia 1300 din 1970, printre primele produse, a fost cea care a deschis categoria şi a aprins scânteia în privirile publicului.
Sursa foto: Alex Cerescu

A urmat un Aro 304, un model atât de special, încât se spune că au fost doar 4 fabricate în toată lumea, şi doar 2 dintre ele pentru România. A fost o maşină creată pentru liderii supremi din acele vremuri, şi se pare că a avut şi câteva componente de import, în special trapa de Mercedes şi componente pentru aerul condiţionat. Restul componentelor, însă, au fost complet româneşti.
Sursa foto: Dan Strauti

A fost prezentă şi o Dacia 500 Lăstun, dar şi o Dacia 1300 TX din 1987, creată pentru export şi conservată până în prezent fără restaurare.
Sursa foto: Alex Cerescu

Şi, în fine, a defilat şi un Oltcit Club 11 RM din 1989, într-o condiţie la fel de impecabilă.
Sursa foto: Alex Cerescu

În acest an, Porsche a fost o marcă aniversată la Sinaia, fapt datorat marcării a 75 de ani de istorie a uneia din cele mai iubite mărci din lume. Trei exemplare clasice Porsche au marcat simbolic această prezenţă — un Porsche 356B, un Porsche 912 şi un Porsche 944 S2.
BMW şi-a celebrat 90 de ani ai grilei duble, cu 5 exemplare clasice prezent, inclusiv un BMW 600 din 1958, un Z1 din 1990, un M3 Sport Evolution din 1990 sau un BMW 2002 Turbo. De asemenea, tot aici s-a numărat şi un exemplar clasic Alpina C2 2.7i din 1987.
De această dată, concursul a bucurat şi pasionaţii de motociclete, fiind prezente şi câteva exemplare cu ataş. Una din eel a fost un Zundapp K500 din 1939, cu un ataş aerodinamic Toe.
Toate celelalte maşini au fost divizate în alte 5 categorii — Cabriolet Antebelice, Sedan Antebelice, Cabriolet Postbelice, Sedan Postbelice şi Coupe Postbelice.
La decapotabile antebelice au fost s-a numărat un Fiat 508S din 1932, BMW 315 din 1934 şi două Mercedes, un 200C W21 din 1936 şi un 290 Sport Roadster W18 din 1937.
Foto: Fiat 508 S Bastilla

Trei sedanuri au format şi categoria lor din perioada antebelică — un Citroen 15CV, un Pierce Arrow 43 LeBaron şi un Cadillac Series 75 Fleetwood.
Sursa foto: Alex Cerescu

Sedanurile postbelice au fost mai multe la număr, printre el numărându-se modele mai aproape de memoria colectivă a românilor. Un Wartburg 311 De Luxe din 1962 a amintit cum arătau modelele de dinaintea modelului 353, iar un Mercedes 280 SEL 4.5 din 1972 a fost întruchiparea Mercedesurilor din acea perioadă.
Renault 12 TL Break nu mai are nevoie de nicio prezentare, iar modelul adus la Sinaia datează cu anul 1974. Au fost prezente şi un Mercedes 230.6 din 1974, dar şi un Jaguar XJ din 1985.
În fine, poate cele mai picante modele au fost coupe-urile postbelice, cu formele lor opulente şi extravagante. Aici şi-au făcut prezenţa un Ford Mustang din a doua generaţie, o Alfa Romeo Giulia Sprint Stradale, o Lancia Fulvia şi chiar un Lamborghini Miura P400, supercar-ul legendă al perioadei sale, care a influenţat cam toate supercar-urile de după el.
Vezi mai jos şi un video care înglobează câteva secvenţe, prima parte având maşinile fabricate în România, apoi şi motocicletele şi câteva dintre modelele clasice fabricate în alte părţi ale lumii în perioada postbelică.
0
1,724
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!