(VIDEO) Secretele ingineriei motocicletei BMW care putea rezista 1 milion de kilometri parcurşi

30 Iulie 2023, 14:57
Redacţia PiataAuto.md
Cifra de 1 milion de kilometri parcurşi sună impresionant şi în raport cu un automobil, or, puţine sunt maşinile care au fiabilitate atât de exemplară şi beneficiază şi un proprietar care să le ducă la o asemenea cifră pe odometru. Dar să vorbim de o motocicletă care a atins 1 milion de kilometri parcurşi e ceva aproape de neînchipuit. Şi totuşi, în istorie a existat un model de motocicletă care a reuşit această performanţă. Îi spunea BMW K75 şi puţini îşi mai amintesc azi de el.
A apărut atunci când germanii s-au simţit depăşiţi şi ameninţaţi de producătorii japonezi de motociclete, care aveau deja modele cu motoare de 4 cilindri, mai complexe şi mai puternice, şi mai ales mai fiabile decât modele boxer ale germanilor. Cei de la BMW au trebuit să creeze ceva pe măsură, dar în acelaşi timp trebuia să fie nu doar un răspuns cu inginerie similară, ci ceva original şi propriu. Aşa s-a născut K75.
Germanii au creat un motor cu 3 cilindri în linie, dar cu cilindrii poziţionaţi orizontal, cu chiulasa în partea stângă a motocicletei şi cu arborele cotit în partea dreaptă, numai bun să-şi trimită forţa direct spre cutia de viteze şi spre arborele cardanic, spre roata spate.
De fapt, motocicleta K75 a fost creată alături de K100, iar diferenţa dintre ele era că în numărul de cilindri — 3 pentru K75 şi 4 pentru K100. Alezajul cilindrilor era identic, dar la K75, din cauza numărului de 3 cilindri, s-a conceput un sistem de contrabalansare, ceea ce a făcut necesară mărimea ratei de compresie şi a cursei cilindrilor. Motorul cu 4 cilindri de pe K100 a fost considerat ca unul care se va echilibra în mod natural, dar în viaţa reală, K100 genera vibraţii neplăcute, în timp ce K75, cu motorul său balansat, funcţiona ireproşabil. Ulterior, inginerii au mai introdus nişte izolări de vibraţii la K100, ca să atenueze efectul, dar fanii BMW au prins repede paradoxul că motorul de 3 cilindri al lui K75 era mai reuşit decât cel de 4 cilindri de pe K100.
Motocicleta a fost lansată în 1985 şi, având un alezaj mai mic decât cursa, avea şi o răcire naturală foarte bună, dar şi un braţ mare al bielei, datorat ratei mare de compresie. Toate astea i-au asigura o forţare mecanică redusă a motorului, ceea ce i-a şi asigurat o durabilitate excepţională în timp. Fanii au prins repede această calitate, iar BMW a înţeles că poate pune accent pe fiabilitate şi a început a promova K75 anume din această perspectivă.
Motorul dezvolta 75 CP, din 740 cm cubi, şi beneficia de injecţie Bosch K-Jetronic, similară celei de pe maşini. Avea o pompă de injecţie foarte puternică, ce se auzea uneori mai tare ca evacuarea la ralanti, dar era nevoie de asta pentru a asigura benzina necesară pentru 3 cilindri care stau poziţionaţi orizontal şi nu sunt ajutaţi de gravitaţie, ca la japonezi.
Aşadar, motocicletele K75 şi K100, lansate la un an distanţă, au fost întâmpinate oarecum sceptic la început, dar, după ce fanii le-au descoperit avantajele, acestea au devenit îndrăgite, ba chiar oarecum legendare pe urmă, spre sfârşitul carierei lor, către anul 1996. Marea lor contribuţie este că au schimbat percepţia despre BMW, făcându-i pe motociclişti să-l considere de nou un producător de motociclete actual, care avea ce spune în faţa concurenţei şi chiar putea crea motociclete mai bune sau cel puţin la fel de bune, bătându-i pe japonezi inclusiv la fiabilitate. BMW n-a mai lansat un succesor, din păcate, dar modelele cu motoare în linie ce au urmat la BMW au fost primite mai rapid şi mai cald de public după ce K75 şi K100 au spart gheaţa. Şi, fireşte, faptul că BMW K75 n-a mai avut un continuator la fel de bun, a făcut din el o legendă cu alura că a fost o motocicletă prea fiabilă şi prea bună, încât a devenit neprofitabilă pentru producător, motiv din care ideea n-a mai fost continuată.
Şi există zeci de raportări despre exemplare K75 care au parcurs 300 mii, 400 chiar peste 500 mii km. Iar câteva cazuri cunoscute raportează şi despre cifrele apropiate de 1 milion de kilometri. Despre unul din ele vom scrie în detaliu în curând.
Până atunci, te invităm să vezi mai jos video-ul lui Ryan, autorul canalului de YouTube Fortnine.
0
15,302
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!