(VIDEO) Cum trece un camion clasic Tatra 813 Kolos 8x8 peste şanţuri de 2 metri adâncime

9 August 2023, 19:01
Redacţia PiataAuto.md
Despre camioanele clasice Tatra se spune pe bună dreptate că sunt adevăraţii regi ai terenului dificil, cel puţin dintre camioane. Iar asta se întâmplă în special datorită conceptului de tracţiune şi punţi Tatra, care presupune existenţa unui tub modular de tracţiune, poziţionat pe centru, la care sunt conectate punţile articulate, cu două semiaxe independente. Ei bine, un filmuleţ din Cehia, cu un Tatra 813 Kolos 8x8, arată cât capabil poate fi un asemenea camion, mai ales în formulă 8x8, într-un mod neaşteptat.
Foto: Construcţia unei punţi Tatra

Tatra 813 Kolos, apropo, e unul din cele mai emblematice camioane din istoria Tatra, iar istoria şi ingineria lui detaliată, inclusiv cea a motorului răcit cu aer, am relatat-o într-un articol dedicat. În situaţia surprinsă în Cehia, acest camion clasic abordează un şanţ de circa 2 metri adâncime direct, vrând să-l treacă perpendicular.
O fi având camionul Tatra o gardă la sol mare, dar nici chiar 2 metri, am spune mulţi dintre noi. Totuşi, magia acestei formule de tracţiune 8x8 a intrat aici în acţiune în toată splendoarea. Prima punte a rămas suspendată în aer la abordarea lanţului, şi întrucât circa 75% din greutate e susţinută de celelalte punţi, camionul nu a urmat puntea suspendată, ci a rămas neclintit pe plan orizontal. Şi fiecare punte următoare a trecut exact prin aceeaşi suspendare, iar camionul a continuat să se sprijine pe celelalte punţi, rămânând un colos de neclintit şi înaintând fără a fi împiedicat de şanţul imens din faţa sa.
Iar această mică magie a acestui camion e posibilă doar de la o formulă de 8x8 în sus, când există cel puţin câte două punţi în faţă şi altele două în spate. Nici măcar un camion Tatra cu tracţiune 6x6 n-ar fi putut trece la fel.
Vezi totul în video-ul de mai jos, pe care l-am setat să înceapă de la momentul traversării şanţului.
0
8,614
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!