(VIDEO) Sistemul Autopilot al Tesla e investigat în 16 cazuri în care n-a identificat maşinile cu girofar şi a provocat accidente

11 August 2023, 13:39
Redacţia PiataAuto.md
Sistemul Autopilot de la Tesla e o tehnologie prezentată adeseori drept aflându-se la un pic pas de condusul complet autonom, în care maşinile îşi pot urma singure traseul necesar, identificând tot ce se întâmplă în jurul lor şi transportându-i pe cei de la bord la destinaţie. Însă numărul celor care se lasă deja aproape total în grija acestui sistem e foarte mare, iar Tesla e investigată de autorităţile americane prin prisma acestui sistem şi a iluziilor pe care le-ar fi oferit el şoferilor. Despre investigarea în general a sistemului, probabil am auzit mulţi dintre noi, însă ceea ce nu era cunoscut mai detaliat era faptul că o parte a investigaţiei se axează spre tocmai 16 cazuri în care sistemul n-a identificat maşinile cu girofar ale forţelor de intervenţie şi a provocat accidente.
La această etapă, la cuplarea sistemului el verifică dacă există o mânuire de volan o dată la ceva timp, în caz contrar emiţând o avertizare, totul pentru a se asigura că se respectă condiţia că şoferul trebuie să stea la volan şi să urmărească cel puţin maşina, pentru a fi gata să intervină. Unii şoferi trag de volan periodic, fără prea mare atenţie, iar alţii au inventat tot soiul de trucuri pentru a păcăli maşina şi nu mai atrag atenţie deloc la drum.
Cei de la Wall Street Journal din SUA au intrat în posesia actelor din ancheta curentă, care arată detaliile celor 16 cazuri, care ar fi avut loc în 2021 ş 2022. La unul din cazuri, au şi imagini video detaliate, inclusiv imagini de pe camere poliţiştilor.
În februarie 2021 poliţia oprise un vehicul pe o autostradă din Montgomery, Texas. Era noapte, dar girofarele maşinilor de poliţie erau incluse. O Tesla Model X din 2019, însă, rulată pe Autopilot, n-a recunoscut maşinile de poliţie care staţionau în faţa sa şi a intrat în ele cu 54 mile la oră, sau 87 km/h, rănind 5 poliţişti şi şoferul din maşina ce fusese oprită de ei.
Cei de la WSJ au obţinut şi datele înregistrate de maşină în acest accident, care arată lucruri surprinzătoare. În primul rând, datele confirmă că Autopilot n-a recunoscut maşina de poliţie de pe banda sa, drept un vehicul sau un obstacol decât foarte târziu, când n-a mai reuşit să frâneze, iar după o încercare de a frâna a eliberat frânele înainte de impact.
Totodată, maşina avertizase şoferul despre volanul care nu simţea mişcări pe el, iar şoferul trăgea agale, după care sistemul se calma, până la emiterea unei noi alerte. Maşina emisese, de fapt, 150 de asemenea alerte pe parcursul călătoriei de 45 minute, şi de fiecare dată a fost suficient o mişcare minimă pentru a continua condusul autonom. Iar şoferul, de fapt, era în stare de ebrietate, motiv din care a şi dorit să-şi folosească autopilotul.
Concluzia jurnaliştilor ar fi că anume luminile de la girofar par să contribuie la eşuarea recunoaşterii, inducând sistemul în confuzie. Pe lângă asta, radarul ar recunoaşte bine obiectele în mişcare, dar mult mai slab cele staţionate în zone neaşteptate, în special dacă nu stau în interiorul benzilor de circulaţie.
Acum cei 5 ofiţeri de poliţie din accidentul din Texas au dat în judecată Tesla, acuzând că sistemul Autopilot era responsabil pentru cauzarea acelui accident. Tesla respinge acuzaţii, indicând că responsabilitatea aparţine şoferului. Tesla a emis câteva actualizări de soft între timp, menite să îmbunătăţească recunoaşterea maşinilor de poliţie, dar cel puţin unul din accidentele investigate a avut loc după prima actualizare majoră.
Acum ancheta e încă în desfăşurare. Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
2,305
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!